Welke sport past bij mijn kind?
Sporten is leuk en bewegen gezond. Maar hoe kies je een sport voor je kind, of liever; hoe kom je erachter welke sport het beste bij je kind past? Er zijn verschillende manieren om je keuze te bepalen. Je kan kijken naar interesse of naar aanleg maar je kan ook praktische overwegingen je keuze laten bepalen. Bedenk wel dat een goede keuze je tijd en moeite kan besparen en je kind een waardevolle hobby voor het leven kan opleveren. Ons advies om tot een goede keus te komen.
Sportkeuzetests op basis van interesse
Sportkeuze-tests hebben voor- en nadelen. Een voordeel: als je de vragen in de test kan beantwoorden, krijg je direct de sporten te zien die passen bij jouw antwoorden. Als je geluk hebt, zitten er bij de resultaten ook verrassingen.
Een nadeel van een sportkeuzetest is, dat het soms niet meevalt om de vragen te beantwoorden. Zeker als je kind nog jong is, zijn voorkeuren niet altijd duidelijk en hoe beantwoord je een vraag als: wil je een sport doen met een racket of stick? als je nog nooit een racket of stick in je handen hebt gehad? Daarbij komt dat je als ouder van een kind dat soms moeite heeft met samenspelen het misschien juist graag op een teamsport doet om het samenspelen te oefenen.
Een sport kiezen op basis van aanleg
Naast de sportkeuzetests die kijken naar voorkeuren zijn er ook tests die kijken naar de aanleg van je kind. Sommige tests kijken naar aangeboren lichaamsbouw omdat daarmee de aanleg voor bepaalde sporten kan worden voorspeld. Andere tests kijken breder; naar lichamelijke aanleg maar ook naar dingen als behendigheid, pijngevoeligheid en kracht. De achterliggende gedachte: als je voor een sport kiest die bij je lichamelijke en geestelijke eigenschappen past, dan is de kans groter dat je er goed in wordt, en als je goed bent in een sport, is de kans weer groter dat je er plezier aan beleeft. Daarin zit natuurlijk wel de crux. Je kan ook als je weinig aanleg hebt heel veel plezier in een sport hebben. Mogelijk succes is natuurlijk niet de enige factor die een rol speelt bij je keuze.
Andere belangrijke factoren
Bij de keuze voor een sport spelen ook andere factoren dan aanleg of interesse een rol. Praktische dingen zoals bereikbaarheid bijvoorbeeld. Een kind kan heel geschikt voor, en gek op skiën zijn, maar in Nederland wordt dat moeilijk. Zijn er clubs bij je in de buurt? Zijn er wachtlijsten waardoor jouw keuze minder bereikbaar is? Maar ook reisafstand en contributie spelen een rol.
Kiezen wat vriendjes kiezen
Vind je prestaties minder belangrijk dan het sociale aspect van sporten, dan speelt de keuze van klasgenootjes of kinderen uit de directe omgeving misschien ook een rol.
Voordeel: sporten versterkt de band die kinderen toch al hebben, en het is makkelijk om te beginnen. Nadeel: eigenlijk laat je iemand anders voor je kind kiezen. Er zijn zoveel bijzondere, maar iets minder bekende sporten en die zouden zomaar veel beter bij je kind kunnen passen.
Paul (8) koos bijvoorbeeld voor handbal:
Ik voetbal vaak op school maar toen ik op voetbal zat, wilde ik heel snel stoppen. Ik zit nu op handbal en dat vind ik wel heel leuk. Het gaat heel snel en je maakt heel veel goals en iedereen moet aanvallen en verdedigen. Je oefent ook heel veel met samenspelen want anders kan je niet winnen. Ik vind de club ook heel gezellig!
Ons advies: laat je niet leiden door de keuze van anderen, maak zoek naar een sport die echt bij je kind past. En wat het sociale aspect betreft; dat je kind nog niemand op een club kent hoeft geen bezwaar te zijn. Jonge kinderen maken gemakkelijk nieuwe vriendjes, zeker op een sportclub.
Kennis maken met sporten
In een pragmatische aanpak combineer je verschillende manieren om te kiezen. Begin om als ouder de grenzen te bepalen: denk aan de financiële mogelijkheden en de reistijd. Kijk op de website van de gemeente waar je woont voor een overzicht van alle sporten. Maak een selectie en doe samen met je kind een voorkeurstest om te kijken of er sporten uitkomen die op je lijstje staan.
Bij de meeste sportclubs kan je een proefles volgen of meedoen met een training. Wil je kind niet alleen, kijk dan of je een klas- of buurtgenootje zover kan krijgen mee te gaan. Voordeel van een proefles of training is dat je direct een indruk krijgt van de club en de kinderen die erop zitten.
Klik hier en zoek een handbal club bij jou in de buurt!