Nederlands Herenteam na winst op Griekenland dicht bij WK-playoff

Nederlands Herenteam na winst op Griekenland dicht bij WK-playoff

Met nog slechts één wedstrijd voor de boeg, heeft het Nederlands Herenteam de beste uitgangspositie om WK-kwalificatiegroep 5 te winnen. Door de 23-28 zege op Griekenland heeft Oranje komende zondag in Sittard in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen België voldoende aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de WK-playoff in juni 2018. Bij een nederlaag is Nederland uitgeschakeld en wordt Belgié groepswinnaar.

De overwinning in Thessaloníki betekende een primeur voor het Nederlands Herenteam. Bij drie eerdere bezoeken aan de Noord-Griekse havenstad tijdens WK-kwalificatiewedstrijden werd steeds verloren.

In 2006 verloor Oranje onder leiding van bondscoach Pim Rietbroek met 23-20. Twee jaar later was Nederland onder leiding van Harry Weerman kansloos met 33-20. Bij de laatste ontmoeting in Thessaloníki was Griekenland in 2014 met 24-19 te sterk voor de Oranjemannen van bondscoach Mark Schmetz.

De overwinning van het Nederlands Herenteam kwam pas in het laatste kwartier tot stand. Halverwege de tweede helft was het verschil slechts één doelpunt: 19-20. In de slotfase domineerde Nederland en werd Griekenland nog met ruim verschil verslagen. De grootste marge stond twee minuten voor het einde op het scorebord: 21-28. In de resterende speeltijd scoorde Griekenland nog twee keer maar daar lag niemand bij de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson wakker van.

In vergelijking met het eerste onderlinge duel ruim twee maanden geleden in Rotterdam, dat Oranje overtuigend met 29-20 won, had de Griekse bondscoach maar liefst negen nieuwe spelers in zijn selectie opgenomen. Dit betaalde zich aanvankelijk uit. Griekenland bood niet alleen goed tegenstand maar kon bovendien goed in de buurt van Oranje blijven.

In de eerste dertig minuten had Nederland steeds het initiatief maar de Grieken gaven niet op. Bij 6-9 was er voor het eerst een voorsprong van drie doelpunten. Het duurde niet lang voordat Griekenland de aansluitingstreffer realiseerde: 8-9. Ook bij het rustsignaal van de Wit-Russische scheidsrechters Dzmitry Nabokau en Siarhei Kulik was de marge slechts één doelpunt in het voordeel van Oranje: 14-15.

Direct na de hervatting kwam Griekenland na twee treffers op rij op voorsprong: 16-15. Dit was de enige keer dat het thuisland aan de goede kant van de score stond. De Oranjemannen reageerden alert. Het ging nog even gelijk op, waarna Oranje zonder problemen de overwinning veilig stelde.

Bij het Nederlands Herenteam waren Bobby Schagen (zes doelpunten) en Kay Smits (vier keer raak) het best op schot. Dimitros Tziras scoorde voor Griekenland elf keer.

De WK-kwalificatie van het Nederlands Herenteam wordt komende zondag afgesloten met een thuiswedstrijd tegen België. Het beslissende duel om de groepswinst wordt gespeeld op zondag 14 januari 2018 om 13.00 uur in City Resort Fitland XL in Sittard. Kaarten voor deze wedstrijd zijn te koop via https://www.handbal.nl/oranje/kaarten-bestellen/.

Griekenland-Nederland (WK-kwalificatie, groep 5) 23-28 (14-15).

Griekenland: Nikolaos Loizos, Petros Boukovinas; Panteleimon Kostakidis, Marios-Alexandros Moraitis, Christodoulos Mylonas (1), Charalampos Mallios (4), Nikolaos Kritikos (2), Panagiotis Karampourniotis, Charlampos Dompris, Dimitros Tziras (11), Grigoris Ioannou, Anastasios Despos, Anastasios Papadionysiou, Andreas Arapakopoulos, Ioannis Kalomoiros (3), Efstathios Zampounis (2).
Nederland: Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman, Jordy Baijens, Dani Baijens (4), Toon Leenders (2), Iso Sluijters (3), Luc Steins (1), Bobby Schagen (6), Joris Baart, Ivo Steins, Kay Smits (5), Jasper Adams (3), Jorn Smits, Jeffrey Boomhouwer (4), Ephrahim Jerry.

Scheidsrechters: Dzmitry Nabokau/Siarhei Kulik (Wit-Rusland).
Strafminuten: 8’ – 8’ (Karampourniotis 2’, Papadionysiou 4’, Arapakopoulos 2’ – Dani Baijens 2’, Sluijters 2’, Kay Smits 2’, Adams 2’).’Diskwalificatie: Adams.

Strafworpen: 5/5 – 3/3.


Uitslag woensdag 10 januari 2018:
België-Turkije 27-21 (12-12)

Uitslag donderdag 11 januari 2018:
Griekenland-Nederland 23-28 (14-15)

Stand WK-kwalificatiegroep 5:
1. Nederland 5-8 (136-117)
2. België 5-7 (138-126)
3. Turkije 5-5 (122-126)

4. Griekenland 5-0 (114-141)

Programma zondag 14 januari 2018:
13.00 uur Nederland-België
15.00 uur Turkije-Griekenland