Nederlands Herenteam overtuigend naar WK-playoff

Op overtuigende wijze heeft het Nederlands Herenteam zich geplaatst voor de WK-playoff. In Sittard werd België in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd met 33-30 verslagen.

Door de winst op België eindigde Oranje als eerste in WK-kwalificatiegroep 5. De groepswinnaar krijgt in juni 2018 te maken met een tegenstander die zich via het Europees Kampioenschap niet rechtstreeks plaatst voor het WK 2019 in Denemarken en Duitsland.

De Europese titelstrijd is afgelopen vrijdag in Kroatië begonnen en duurt tot en met zondag 28 januari. Alleen de Europees kampioen plaatst zich voor de wereldtitelstrijd. Vanuit Europa zijn titelverdediger Frankrijk en de organisatoren Denemarken en Duitsland al verzekerd van het WK.

De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson weet op zaterdag 27 januari wie de tegenstander wordt bij de WK-playoff. De winnaar over twee duels kwalificeert zich voor het wereldkampioenschap. Op de rustdag van het EK wordt in Zagreb vanaf 16.00 uur de loting gehouden.

In een uitverkocht City Resort Fitland XL domineerde het Nederlands Herenteam de gehele wedstrijd en had het steeds een voorsprong. Alleen in de eerste tien minuten konden de Belgen enigszins bijblijven. Na 5-5 nam Oranje afstand. Jasper Adams scoorde eerst 6-5 waarna een time-out bij de bezoekers een desastreus vervolg kreeg. De Belgische bondscoach Yerime Sylla had tal van aanwijzingen voor zijn ploeg maar dat pakte totaal anders uit.

In een mum van tijd liep Nederland door treffers van Bobby Schagen, Dani Baijens, Jeffrey Boomhouwer en Ephrahim Jerry uit naar 10-5. Deze marge bleef, mede door voortreffelijk keeperswerk van Gerrie Eijlers, tot vlak voor het wisselsignaal onveranderd. In de laatste minuten brachten de Belgen de achterstand terug tot 17-14 waardoor er weer perspectief was.

Direct na de hervatting was het verschil weer vijf treffers na twee snelle doelpunten van Bobby Schagen: 19-14. Het Nederlands Herenteam verzuimde verder weg te lopen van de Belgen en halverwege de tweede helft was het verschil nog slechts twee goals: 22-20.

Dichterbij kwam België niet, hoewel de wedstrijd tien minuten voor het einde nog niet was beslist. Bij 28-26 scoorde Tim Remer twee belangrijke treffers en niet veel later was Jasper Adams van grote waarde door bij 30-28 twee keer achter elkaar succesvol uit te halen en de wedstrijd te beslissen.

Nederland-België (WK-kwalificatie, groep 5) 33-30 (17-14).

Nederland: Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman, Dani Baijens (1), Toon Leenders (3), Iso Sluijters (1), Luc Steins (2), Bobby Schagen (6), Joris Baart, Ivo Steins (1), Kay Smits (4), Jasper Adams (5), Jorn Smits, Jeffrey Boomhouwer (4), Ephrahim Jerry (2), Tim Remer (4).

België: Jef Lettens, Youri Denert; Simon Ooms, Serge Spooren, Thomas Bolaers (5), Julien Devisch (1), Thomas Cauwenberghs (9), Tom Robyns (2), Julien Cadel, Nicolas Danse, Benoit Neuville, Damian Kedziora (1), Yves Vancosen (2), Nathan Bolaers, Arber Qerimi (3), Jeroen De Beule (7).
Scheidsrechters: Milan Hajek/Karel Macho (Tsjechië).
Strafminuten: 14’ – 8’ (Sluijters 4’, Luc Steins 2’, Schagen 2’, Adams 4’, Boomhouwer 2’ – Ooms 2’, Cauwenberghs 4’, De Beule 2’).

Strafworpen: 3/2 – 5/5.