Coaches blikken vooruit op de BENE-League Final4!

Coaches blikken vooruit op de BENE-League Final4!

Dit weekend valt het doek over de BENE-League, de grensoverschrijdende handbalcompetitie met 6 clubs uit België en Nederland. Na een razend spannende competitie wordt dit weekend in Den Bosch de Final4 georganiseerd. Achilles Bocholt, Hubo Initia Hasselt, Fiqas Aalsmeer en OCI-LIONS zijn de finalisten. Op zaterdag zijn er de halve finales. De winnaars spelen op zondagnamiddag de finale met als inzet de titel in de BENE-League. Alle Final4 wedstrijden zijn live te zien via www.fanseat.com.

Titelverdediger Achilles Bocholt sloot de reguliere competitie als leider af. De Limburger trokken daarmee hun dominantie van vorig jaar, toen ze naast de BENE-League ook de Belgische titel én de Beker van België wonnen, helemaal door. De laatste weken vallen de prestaties eerder tegen. Tijdens de voorlaatste speeldag werd verloren van OCI-LIONS en vorige week was er de zware 40 – 27 nederlaag tegen Herpertz Bevo. Zaterdagmiddag opent Achilles Bocholt de Final4 tegen Fiqas Aalsmeer. “We zien dat als de finalematch” zegt Bart Lenders, coach van Achilles Bocholt. “De focus ligt volledig op die match, want als we de finale willen spelen moeten we eerst voorbij Aalsmeer. De Final4 wordt sowieso een nagelbijter waarin details zullen beslissen. Alle ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Vorige week was het niet goed. Het niveau moet danig omhoog. Het voordeel is dat mijn jongens weten wat ze moeten doen om de titel te pakken. De groep maakte dit vorig jaar al eens mee. De fysieke paraatheid zal een doorslaggevende rol spelen. Tijdens zo’n Final4 speel je 2 zeer intense wedstrijden. Het team moet dus fit zijn. Op dat vlak hebben we enkele tikken gekregen. Bartosz Kedziora is out met een knieblessure. Roel Valkenborgh sukkelt met een vingerblessure. Het is nu aan de groep om te anticiperen. Zij zijn als team in staat om dit op te vangen, maar twee geblesseerde spelers zijn twee wisselmogelijkheden minder. En dat vang je niet zomaar op.”

Achilles Bocholt speelt zaterdagnamiddag tegen Fiqas Aalsmeer. In de reguliere competitie wedstrijd won Aalsmeer uit bij Bocholt en diende het de uittredende BENE-League kampioen de eerste nederlaag toe. “De kwalificatie voor de Final4 is een cadeau voor 8 maanden structuur, focus en hard werken” zegt Bert Bouwer, coach van Fiqas Aalsmeer. “Wij gingen winnen in Bocholt en zij deden precies hetzelfde bij ons. In de onderlinge duels is de stand dus gelijk. Bocholt heeft zijn laatste twee wedstrijden verloren en dat prikkelt ons nog meer om een goed resultaat neer te zetten. Ik weet niet wat ik moet denken over de zware nederlaag van Bocholt afgelopen weekend. Heeft Bocholt het laten lopen of was het zand strooien in de ogen van de komende tegenstander? Onze kansen zijn fifty fifty. Wij zullen vanuit een sterke dekking en met snelheid ten strijde trekken!”

In die andere halve finale neemt OCI-LIONS het op tegen Hubo Initia Hasselt. OCI-LIONS schopte het de voorbije twee jaar telkens tot in de finale, maar greep evenveel keer naast de hoofdprijs. “De Final4 is hét hoogtepunt van het seizoen” zegt Mark Schmetz, coach van OCI-LIONS. “Hier heb je als ploeg 8 maanden naartoe gewerkt. De kaarten worden opnieuw geschud en de tellers gaan op nul. Het zal aankomen op de vorm van de dag wie uiteindelijk de winnaar gaat worden. Wij staan voor een moeilijke, maar geen onmogelijke opgave. Wij hebben in de reguliere competitie niet van Hasselt kunnen winnen! Wij zullen goed voorbereid voor de dag komen en alles geven om te winnen. De laatste weken heeft de ploeg veel vertrouwen gekregen. We kijken nog niet verder dan zaterdag, zaterdag moet het gebeuren.”

De coach van Hubo Initia Hasselt won vorig jaar de BENE-League als T2 bij Bocholt. Korneel Douven is bezig aan een sterk seizoen. Hij plaatste zijn team én voor de Final4 en de finale van de Beker van België. “Ik ben blij dat mijn team weer voluit meedoet voor de prijzen. Ik ben gegroeid in mijn rol van T1, die helemaal niet te vergelijken was met die van T2. Vorig jaar had ik meer een adviserende rol en was mijn inbreng beperkt. Nu draag ik de verantwoordelijkheid en overleg ik op mijn beurt met mijn T2 Piet Vanloo. Als we dit weekend ons willen kwalificeren voor de finale en die finale ook willen winnen zullen we uit een ander vaatje moeten tappen dan de voorbije weken. Het niveau moet danig omhoog. Zowel verdedigend als aanvallend. Twee weken geleden wonnen we thuis van OCI LIONS. We speelden toen een sterke wedstrijd. Vorige week was dat niet het geval. Twee weken geleden speelde OCI LIONS zonder Ramos. OCI LIONS met of zonder Ramos is een wereld van verschil. Ik geef ons 50% kans. Het wordt close en de vorm van de dag is belangrijk. Het valt ook af te wachten hoe de groep omgaat met stress. Je kan alles trainen, behalve stressbestendigheid.”