Nederlands Herenteam start vierlandentoernooi met winst

Nederlands Herenteam start vierlandentoernooi met winst

Het Nederlands Herenteam is het vierlandentoernooi in Houten gestart met een klinkende 38-36 zege op IJsland. Het toernooi geldt als een belangrijke fase in de voorbereiding op de WK-playoff wedstrijden in juni tegen Zweden.

Voor het eerst in twaalf jaar presenteerde het Nederlands Herenteam zich weer in eigen land tijdens een landentoernooi. De laatste keer dat Oranje tijdens een toernooi in Nederland was te zien, dateert van 2006 (Leeuwarden Handbalstad). Daarvoor waren de beste Nederlandse handballers te zien in 2002 bij de Haagse Handbal Masters. Het meest bekend was echter de Haarlemse Handbal Week. Dit prestigieuze toernooi werd bij de vijftiende editie in 1999 voor het laatst gehouden.

Het Nederlands Herenteam liet een goede indruk achter tegen het sterke IJsland. In het handbalgekke IJsland staan de talenten te trappelen om zich te bewijzen. In The Dome waren al een aantal toekomstige wereldtoppers te zien. Oranje was met 38 doelpunten enorm productief. Nooit eerder scoorde Oranje zoveel doelpunten tegen de eilandbewoners.

Vooral in de eerste helft werd er veel gescoord. Het scoreverloop was grillig en het publiek kreeg een boeiend duel voorgeschoteld. Oranje leek met een flinke achterstand te gaan pauzeren. Drie minuten voor het wisselsignaal stond het 17-20. Evert Kooijman zorgde met twee goals voor de aansluitingstreffer, waarna Patrick Miedema de gelijkmaker voor zijn rekening nam. Het doelpunt van Iso Sluijters zorgde er voor dat de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met voorsprong ging pauzeren: 21-20.

Na de hervatting bepaalde het Nederlands Herenteam het wedstrijdbeeld en stond het steeds aan de goede kant van de score. Topscorer bij Nederland was Ephrahim Jerry met acht treffers. Evert Kooijman viel op met zeven goals.

 

Nederland B.
Op de eerste dag van het vierlandentoernooi maakte Nederland B onder leiding van bondscoach Edwin Kippers een uitstekende indruk tegen Japan. De Aziaten werden na een boeiend schouwspel met 36-34 verslagen. Nederland B speelde één keer eerder tegen Japan. Op 11 maart 1970 werd in Ede met 17-23 verloren.

Precies twintig jaar geleden kwam Nederland B voor het laatst in actie. De meest opvallende naam in de selectie van toen was Gerrie Eijlers. De keeper stond destijds aan het begin van zijn internationale loopbaan en is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen onder de lat. Voor Nederland B was Jaap Beemsterboer met zeven doelpunten goed op dreef. Ook Samir Benghanem (vijf treffers), Rutger ten Velde en Tom Jansen (beiden vier keer raak) wisten het net regelmatig te vinden.

Nederland-IJsland 38-36 (21-20).
Nederland:
Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman (7), Jordy Baijens (1), Dani Baijens (3), Toon Leenders (1), Patrick Miedema (3), Iso Sluijters (4), Bobby Schagen (3), Joris Baart, Ivo Steins (1), Kay Smits (2), Ephrahim Jerry (8), Robin Jansen, Tommie Falke (5).
IJsland: Gretar Gudjonsson, Agust Bjorgvinsson; Isak Rafnsson (3), Magnus Magnucsson (1), Sveinn Johannsson (3), Arni Bragi Eyjorfsson (1), Hakon Styrmisson (2), Arnar Birkir Halfdansson (8), Einar Sverisson (4), Bodvar Pall Asgeirsson, Kristian Orn Kristiansson, Anton Runarsson (2), Ellidi Vidarsson (1), Odinn Rikhardsson (7), Vignir Stefansson (3), Agnar Jonsson (1).

Nederland B-Japan 36-34 (17-17)
Nederland B:
Dennis Schellekens, Mark van den Beucken; Duncan Postel (1), Tim Claessens (1), Rutger ten Velde (4), Dani Baijens, Luca van Straaten, Niels Poot (3), Rene Jaspers (2), Tom Jansen (4), Jaap Beemsterboer (7), Samir Benghanem (5), Florent Bourget (3), Niels Versteijnen (1), Alec Smit (1), Robin Jansen (4).
Japan: Akihito Kai, Motoki Sakai; Shoichiro Sakai (3), Hiroaki Tamai (9), Kenya Kasahara, Adam yuki Baig, Kohei Narita, Shinnosuke Tokuda, Jin Watanabe (5), Remi anri Doi (3), Hiroki Shida (4), Hiroki Motoki (3), Hiroyasu Tamakawa, Kairi Kochi, Tatsuki Yoshino (1), Yuto Agarie (6).
 
Uitslagen woensdag 4 april 2018:
Nederland B-Japan 36-34 (17-17)
Nederland A-IJsland 38-36 (21-20)

Stand Vierlandentoernooi:
1. Nederland A 1-2 (38-36)
2. Nederland B 1-2 (36-34)
3. IJsland 1-0 (36-38)
4. Japan 1-0 (34-36)

Programma donderdag 5 april 2018:
19.00 uur Nederland-IJsland
21.00 uur Nederland A-Japan

Programma vrijdag 6 april 2018:
19.00 uur IJsland-Japan
21.00 uur Nederland A-Nederland B

Programma zaterdag 7 april 2018:
17.00 uur plaats 3/4
19.00 uur plaats 1/2