Nederlands Herenteam ook te sterk voor Japan

Het Nederlands Herenteam heeft ook de tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi in Houten gewonnen. Na de prachtige 38-36 overwinning op IJsland een dag eerder werd nu Japan duidelijk met 28-23 verslagen. Het toernooi geldt als een belangrijke fase in de voorbereiding op de WK-playoff wedstrijden in juni tegen Zweden.

Het was 22 jaar geleden dat het Nederlands Herenteam tegenover Japan stond. In de vorige eeuw was de Aziatische ploeg een regelmatige bezoeker aan Nederland met wisselend succes.

In The Dome kwam de zege van Oranje geen moment in gevaar. Japan kon alleen in de eerste vijf minuten gelijke tred houden: 3-3. Vervolgens liep de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson in hoog tempo weg van de tegenstander. Ephrahim Jerry bracht Nederland weer op voorsprong en na drie treffers op rij van Bobby Schagen was de marge al vier: 7-3.

Tommie Falke en Iso Sluijters waren daarna verantwoordelijk voor een 9-3 voorsprong. Doelman Gerrie Eijlers was in deze fase onpasseerbaar en pas na tien minuten kon Japan via Kohei Narita iets terugdoen. Via opnieuw Bobby Schagen, Robin Jansen, Kay Smits en wederom Ephrahim Jerry was het verschil al acht doelpunten: 13-5. De pauze werd bereikt met een 16-9 voorsprong.

In de tweede helft kwam de zege geen moment in gevaar. Oranje scoorde er rustig op los en trakteerde het publiek op prachtige acties. Bobby Schagen was met acht treffers de meeste productieve speler bij Oranje.

Nederland B liet wederom een goede indruk achter en verloor slechts met klein verschil van IJsland: 25-28. De ploeg van bondscoach Edwin Kippers had vlak voor tijd zelfs nog uitzicht op een stunt maar kon bij 25-25 vier minuten voor het einde niet de beslissing forceren. IJsland maakte in de slotfase wel gebruik van de mogelijkheden en liep uit naar de zege.

De Nederlandse talenten toonden een geweldige wedstrijdmentaliteit door na een grote achterstand sterk terug te komen. In de eerste helft scoorde Jaap Beemsterboer de eerste Oranjetreffer maar na 1-1 duurde het ruim vijftig minuten voordat Nederland weer op gelijke hoogte kwam. De inhaalrace van Nederland was imponerend. De grootste achterstand stond bij 8-14, 9-15 en 12-18 op het scorebord. Niels Versteijnen tekende voor de 13-18 ruststand.

Na de hervatting kwam Oranje langzaam dichterbij. Na 23-25 zorgden Samir Benghanem en Rene Jaspers voor een gelijke stand. Nederland ontbeerde het geluk om daarna door te drukken. Rutger ten Velde was topscorer bij Nederland met vijf doelpunten.

Het vierlandentoernooi wordt op vrijdag vervolgd met het duel tussen Nederland A en Nederland B. Het duel tussen beide Oranjeteams begint om 21.00 uur. Daarvoor, om 19.00 uur, ontmoeten IJsland en Japan elkaar in The Dome in Houten.

Nederland-Japan 28-23 (16-9).