Nederlands Herenteam opnieuw te sterk voor IJsland

Nederlands Herenteam opnieuw te sterk voor IJsland

Het Nederlands Herenteam heeft het vierlandentoernooi in Houten gewonnen. In de finale werd IJsland moeizaam met 26-24 verslagen. Eerder in de week was de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson ook al met 38-36 te sterk voor de eilandbewoners. Het vierlandentoernooi in Houten geldt als een belangrijke fase in de voorbereiding op de WK-playoff wedstrijden in juni tegen Zweden.

De vierde zege in vier dagen in Houten betekende de eerste toernooiwinst voor het Nederlands Herenteam op eigen bodem sinds 1998. Oranje won twintig jaar geleden de veertiende editie van de Haarlemse Handbal Week na overwinningen op Nederland B, Luxemburg, Israël, Estland en Litouwen.

In de eerste tien minuten waren beide landen aan elkaar gewaagd (3-3), waarna Nederland een kloof sloeg. Na treffers van Toon Leenders, Kay Smits, Tommie Falke en Bobby Schagen was het verschil vier doelpunten.

Drie minuten voor de rust stond deze marge nog altijd op het scorebord: 13-9. Dit was vooral te danken aan een serie voortreffelijke reddingen van doelman Gerrie Eijlers. Toch ging Nederland met een kleinere voorsprong pauzeren na geslaagde doelpogingen van Ellidi Vidarsson en Arni Bragi Eyjorfsson: 13-11.

Bobby Schagen bracht Nederland in de tweede helft al snel op 14-11. De voorsprong was echter snel verdwenen en IJsland kwam op gelijke hoogte: 14-14. Ephrahim Jerry bracht Oranje weer op het goede spoor met twee goals maar Nederland kon geen afstand nemen. Halverwege waren beide ploegen nog altijd in evenwicht: 18-18.

Pas vlak voor het einde was de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson zeker van de toernooiwinst. Met nog 45 seconden te spelen keerde Gerrie Eijlers bij een 25-23 voorsprong een IJslandse strafworp en voorkwam daarmee de aansluitingstreffer. Beide landen scoorden nog één keer en bepaalden de eindstand op 26-24.

Nederland B werd knap derde door Japan met 33-27 te verslaan. Op de openingsdag van het vierlandentoernooi was de ploeg met 36-34 ook al te sterk voor de Aziaten.

De zege van Oranje kwam geen moment in gevaar. Op de openingstreffer van Japan na stond de formatie van bondscoach Edwin Kippers steeds op voorsprong. Nederland nam direct het initiatief en na treffers van Niels Poot, Joris Baart, Florent Bourget en Ivo Steins was het 4-1. Vervolgens werd de score langzaam uitgebreid tot een 18-13 voorsprong halverwege.

Ook na de hervatting was dit spelbeeld te zien en was het verschil steeds minimaal vier doelpunten. Niels Versteijnen viel in de slotfase op door vijf van de laatste zes Nederlandse goals voor zijn rekening te nemen. Het totaal van Versteijnen kwam hierdoor op zes doelpunten, evenveel als Niels Poot.

Nederland-IJsland 26-24 (13-11).
Nederland:
Dennis Schellekens, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman, Dani Baijens (2), Toon Leenders (1), Patrick Miedema, Jaap Beemsterboer (1), Bobby Schagen (4), Joris Baart (4), Kay Smits (3), Samir Benghanem (2), Rutger ten Velde (2), Ephrahim Jerry (5), Alec Smit, Tommie Falke (2).
IJsland: Gretar Gudjonsson, Agust Bjorgvinsson; Isak Rafnsson, Magnus Magnucsson, Sveinn Johannsson (5), Arni Bragi Eyjorfsson (1), Hakon Styrmisson (4), Arnar Birkir Halfdansson (2), Einar Sverisson (2), Bodvar Pall Asgeirsson, Kristian Orn Kristiansson (1), Anton Runarsson (3), Ellidi Vidarsson (1), Odinn Rikhardsson (3), Vignir Stefansson (2), Agnar Jonsson.
Scheidsrechters: Weijmans/Wolbertus (Nederland).
Strafminuten: 4’ – 2’ (Miedema 2’, Jerry 2’ – Halfdansson 2’).

Strafworpen: N/A.


Nederland B-Japan 33-27 (18-13)
Nederland B:
Bart Ravensbergen (1), Rene de Knegt; Duncan Postel, Tim Claessens, Jordy Baijens (3), Luca van Straaten (2), Niels Poot (6), Rene Jaspers, Joris Baart (5), Jaap Beemsterboer (2), Ivo Steins (2), Florent Bourget (3), Niels Versteijnen (6), Alec Smit (2), Patrick Miedema (1).
Japan: Akihito Kai, Motoki Sakai; Shoichiro Sakai (2), Hiroaki Tamai, Kenya Kasahara, Adam Yuki Baig (1), Kohei Narita (2), Shinnosuke Tokuda (5), Jin Watanabe (2), Remi Anri Doi (1), Hiroki Shida (2), Hiroki Motoki (6), Hiroyasu Tamakawa (1), Kairi Kochi (1), Tatsuki Yoshino (1), Yuto Agarie (3).
Scheidsrechters: Geraets/Geraets (Nederland).
Strafminuten: 8’ – 6’ (Claessens 2’, Jaspers 2’, Steins 2’, Bourget 2’ – Shoichiro Sakai 2’, Kasahara 4’).

Strafworpen: 4/4 – 3/2.


Uitslagen vierlandentoernooi:

Woensdag 4 april 2018:
Nederland B-Japan 36-34 (17-17)
Nederland A-IJsland 38-36 (21-20)

Donderdag 5 april 2018:
Nederland B-IJsland 25-28 (13-18)
Nederland A-Japan 28-23 (16-9)

Vrijdag 6 april 2018:
IJsland-Japan 39-38  (20-17)
Nederland A-Nederland B 34-24 (15-15)

Zaterdag 7 april 2018:
Nederland B-Japan (plaats 3/4) 33-27 (18-13)
Nederland A-IJsland (plaats 1/2) 26-24 (13-11)