Nederlands Damesteam na zege op Wit-Rusland zeker van EK

Nederlands Damesteam na zege op Wit-Rusland zeker van EK

Het Nederlands Damesteam heeft zich via een 28-29 zege op Wit-Rusland gekwalificeerd voor het EK. Oranje neemt in december in Frankrijk na 1998, 2002, 2006, 2010, 2014 en 2016 voor de zevende maal deel aan de Europese titelstrijd.

Nederland en Hongarije hebben nu beiden acht punten uit vijf wedstrijden en zijn niet meer te achterhalen door Wit-Rusland en Kosovo. De nummers één en twee kwalificeren zich voor het EK. De beste nummer drie uit de zeven groepen gaat ook naar Frankrijk.

De spelersgroep van het Nederlands Damesteam was voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland op het laatste moment gewijzigd. In vergelijking met de vorige selectie ontbraken Lois Abbingh (blessure) en Yvette Broch (niet fit).

Bondscoach Helle Thomsen riep Merel Freriks en Esther Schop op die onlangs nog haar afscheid bij het Nederlands Damesteam aankondigde. Eerder was al bekend dat Charris Rozemalen en Estavana Polman vanwege blessures ontbraken. Angela Malestein mist wedstrijdritme na het breken van haar neus en vinger.

De zege op Wit-Rusland was geen vanzelfsprekendheid. Nederland speelde twee keer eerder in Wit-Rusland en verloor beide keren in Gomel. In 2001 ging een WK-playoff duel met 26-24 verloren. Vijf jaar later was de opponent met 27-23 te sterk tijdens een EK-playoff wedstrijd. 

Hoewel de overwinning van het Nederlands Damesteam minimaal was, kwam de zege in het sportpaleis van Minsk geen moment in gevaar. Vier minuten voor het einde was de voorsprong voor Oranje nog vier treffers: 25-29. Wit-Rusland scoorde in de slotfase nog drie keer. De aansluitingstreffer volgde pas in de slotseconde vanaf de strafworpstreep.

Wit-Rusland hield 25 minuten gelijke tred met het Nederlands Damesteam. Tot 12-13 was het verschil nooit meer dan één doelpunt. De ervaren speelsters zorgden ervoor dat Oranje met een positieve marge van drie doelpunten kon pauzeren. Laura van der Heijden scoorde 12-14. In de fase daarna benutte Nycke Groot een door Laura van der Heijden afgedwongen strafworp. Opnieuw Nycke Groot tekende voor de 13-16 ruststand.

Direct na de hervatting poetste Wit-Rusland na twee geslaagde doelpogingen de achterstand vrijwel weg: 15-16. Beide teams gaven elkaar weinig toe en tot 18-19 kon het nog alle kanten op. Laura van der Heijden en Nycke Groot namen de ploeg op sleeptouw en via 18-22 stond halverwege de tweede helft de grootste voorsprong op het scorebord bij 21-26.

Nycke Groot was het best op schot bij Oranje met tien doelpunten. Martine Smeets, Danick Snelder en Laura van der Heijden scoorden allen vijf keer. Bij Wit-Rusland viel met name Anastasiya Mazgo op met negen goals.

Het Nederlands Damesteam sluit komende zaterdag in het uitverkochte Topsportcentrum Almere de EK-kwalificatie af tegen Kosovo. Let op!: De tijd van de wedstrijd Nederland-Kosovo is gewijzigd van 16.00 uur naar 15.00 uur. Ziggo Sport zendt de wedstrijd live uit.

Handbal Fandag
De Oranjedames zijn ook te bewonderden op zondag 3 juni tijdens de Handbal Fandag. Handbalfans kunnen hun helden (Oranjedames en Oranjeheren) ontmoeten in het Topsportcentrum Almere. Meer informatie over de Oranje Fandag: https://www.handbal.nl/nieuws/16/oranje/wil-jij-de-oranjeheren-en-oranjedames-ontmoeten/

Wit-Rusland-Nederland 28-29 (13-16).
Wit-Rusland:
Yuliya Kuntsevich, Yuliya Shut, Liliya Burduk; Iryna Tryzno, Anastasiya Mazgo (9), Iryna Dronava (2), Natallia Vasileuskaya (1), Nataliya Kotsina (5), Liliya Artsiukhovich (3), Tatsiana Rudkouskya, Maryia Kanaval (1), Valeryia Hutava, Katsiaryna Silitskaya (2), Viktoryia Shamanouskaya (3), Anastasiya Hrakhouskaya, Khrystsina Akhramenka (2).
Nederland:
Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont (3), Danick Snelder (5), Lynn Knippenborg, Inger Smits, Delaila Amega, Nycke Groot (10), Kelly Dulfer (1), Merel Freriks, Esther Schop, Martine Smeets (5), Dione Housheer, Anouk Nieuwenweg.
Scheidsrechters:
Cristina Nastase/Simona Raluca Stancu (Roemenië).
Strafminuten:
0 – 2’ (Dulfer 2’).
Strafworpen:
3/3 – 3/2.

Uitslagen speelronde 5:
Kosovo-Hongarije 15-37 (3-16)
Wit-Rusland-Nederland 28-29 (13-16)

Stand EK-kwalificatiegroep 7:
1. Hongarije 5-8 (140-86) +54
2. Nederland 5-8 (143-102) +41
3. Wit-Rusland 5-4 (139-127) +12
4. Kosovo 5-0 (79-186) -107

Programma zaterdag 2 juni 2018:
15.00 uur, Almere: Nederland-Kosovo
16.30 uur, Kecskemét: Hongarije-Wit-Rusland