Nederlands Herenteam na verlies tegen Zweden niet naar WK

Nederlands Herenteam na verlies tegen Zweden niet naar WK

Het Nederlands Herenteam is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK 2019 in Denemarken en Duitsland. Na de knappe 25-24 thuiszege in het eerste duel tegen Zweden verloor Oranje de tweede WK playoff-wedstrijd tegen dezelfde tegenstander met 26-20. De manier waarop Nederland zich tegen de nummer twee van Europa presenteerde, oogstte veelal bewondering en biedt enorm veel perspectief voor de nabije toekomst.

Beide ploegen begonnen met dezelfde zestien spelers als vier dagen geleden. In ’s-Hertogenbosch schreef het Nederlands Herenteam geschiedenis na een zwaar bevochten overwinning op Zweden. Nooit eerder was van Zweden gewonnen. In de Kristianstad Arena kwam de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson er echter niet aan te pas.

De start was desastreus voor de Oranjeheren. Na tien minuten keek Nederland al tegen een 5-1 achterstand aan. Oranje moest tot de vijftiende minuut wachten op het eerste doelpunt uit een normale spelsituatie. Bobby Schagen verpulverde Mikael Appelgren fraai vanuit de rechterhoek: 7-2. De Zweedse doelman, die bij het eerste WK playoff-duel niet bijzonder opviel, vervulde nu in de eerste dertig minuten een hoofdrol door maar liefst veertien Nederlandse schoten te pareren. Het stoppercentage van bijna 70% is op dit niveau een zeldzaamheid.

In het tweede deel voor de pauze liepen de Scandinaviërs gemakkelijk verder weg. Na een Zweedse time-out bij 10-5 liep de thuisploeg na vier goals op rij uit naar 14-5. In de slotfase kon Oranje de schade enigszins beperken tot een 14-7 achterstand bij de rust.

Na de hervatting kwam het Nederlands Herenteam beter voor de dag en was het vrijwel de gehele wedstrijd gelijkwaardig. Bij 20-15 stond het kleinste verschil op het scorebord. Vooral Kay Smits maakte indruk tegen de fysiek sterke Zweden. De linkshander scoorde maar liefst acht keer.

Het vizier gaat nu gelijk op het volgende doel: plaatsing voor het EK 2020. In een poule met Slovenië, Letland en Estland is het Nederlands Herenteam kansrijk. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het Europees Kampioenschap dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het EK. Oranje speelt op 24 of 25 oktober aanstaande het eerste duel in deze kwalificatie thuis tegen Estland.

Zweden-Nederland 26-20 (14-7)
Zweden:
Mikael Appelgren, Tobias Thulin; Philip Henningsson, Markus Olsson (1), Max Darj (1), Hampus Jildenbäck, Jerry Tollbring (7), Hampus Wanne, Simon Jeppsson, Fredric Pettersson (2), Albin Lagergren (2), Jim Gottfridsson (2), Linus Arnesson, Mattias Zachrisson (7), Jesper Nielsen, Lukas Nilsson (4).
Nederland: Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman, Dani Baijens, Toon Leenders, Iso Sluijters (1), Luc Steins (2), Bobby Schagen (2), Ivo Steins, Jaap Beemsterboer, Kay Smits (8), Jasper Adams (1), Jeffrey Boomhouwer (5), Ephrahim Jerry (1), Alec Smit, Tommie Falke.
Scheidsrechters: Arthur Brunner/Morad Salah (Zwitserland).
Strafminuten: 6’ – 10’ (Darj 2’, Zachrisson 2’, Nielsen 2’ – Leenders 4’, Ivo Steins 2’, Adams 2’, Jerry 2’).
Strafworpen: 5/4 – 3/2.

De Oranjeheren vliegen morgen vanuit Zweden door naar Zuid-Korea, waar ze deelnemen aan de Seoul Cup 2018. Nederland speelt wedstrijden tegen Zuid-Korea en Bahrein. De selectie voor het oefentoernooi bestaat uit onderstaande namen:

Selectie Seoul Cup 2018:

Bart Ravensbergen           Sélestat Alsace Handball (FRA)
Evert Kooijman                 Handbal Achiles Bocholt (BEL)
Dani Baijens                       SG Flensburg-Handewitt (GER)
Iso Sluijters                        NMC Górnik Zabrze (POL)
Luc Steins                           Tremblay en France Handball (FRA)
Ivo Steins                            OCI/LIONS (NED)
Jaap Beemsterboer           KRAS/Volendam (NED)
Kay Smits                            Wilhemshavener HV (GER)
Jasper Adams                    TV Emsdetten (GER)
Ephrahim Jerry                 Sporting NeLo (BEL)
Alec Smit                            HSG Nordhorn-Lingen (GER)
Tommie Falke                   JMS/Hurry-Up (NED) 
Dennis Schellekens          KRAS/Volendam (NED)
Jordy Baijens                     KRAS/Volendam (NED)
Rutger ten Velde               Wilhemshavener HV (GER)
Tom Jansen                       HG Oftersheim/Schwetzingen (GER)
Robin Jansen                    Herpertz Bevo HC (NED)

Begeleiding:
Erlingur Richardsson
Robert Baardse
Harrie Weerman