“Het niveau op het NK Beach Handball stijgt ieder jaar”

“Het niveau op het NK Beach Handball stijgt ieder jaar”

Onder een stralende zon werden dit weekend tien teams gekroond tot Nederlands kampioen Beach Handball. Tijdens de titelstrijd op het zand in Biddinghuizen is een fraaie ontwikkeling binnen de zandtak in Nederland opgemerkt.

International Isabel Barnard (22) prolongeerde met Westsite uit Amsterdam de landstitel. “We hebben alle wedstrijden weten te winnen en dat is heel erg fijn. In de poulefase kwamen er tegen OHC’01 shoot-outs aan te pas”, legt Barnard uit. Westsite eindigde op de tweede plaats in de European Beach Tour en was in Flevoland dé topfavoriet. “Maar je merkt dat wanneer we slordig worden, onze foutjes worden afgestraft.”

Barnard merkt dat het niveau op het zand in Nederland stijgt. “We hebben op het NK goed spel moeten laten zien. Uiteindelijk was het een heel fijn weekend. Natuurlijk speelde de zon een hoofdrol”, lacht ze. OHC’01 uit Oosterhout pakte, net als een jaar geleden, zilver. Hiekka Hauskaa maakte het podium compleet.

Jeugd
Ook in acht jeugdklasses, van D’s tot A’s, regende het medailles. Bondscoach van Oranje U16 Ard de Ruiter greep met de dames B van ZAP naast eremetaal, maar de 52-jarige oefenmeester is in zijn nopjes met het vertoonde spel. “Het niveau stijgt ieder jaar”, vertelt De Ruiter. “Ploegen zitten dichterbij elkaar. VZV was in de B-competitite de favoriet, maar uiteindelijk halen ze de finale niet. Als je je dag niet hebt, word je er eruit geknikkerd.”

“Er zijn steeds meer teams die in het naseizoen kiezen voor Beach Handball”, vervolgt De Ruiter, die bij Oranje U16 wordt geassisteerd door Jip van Otterloo. “Zo’n drie jaar geleden is het NHV begonnen met de jeugdselecties en daar willen speelsters graag onderdeel van uitmaken. Dat helpt het niveau omhoog. Ook de successen van Jong Oranje op de afgelopen kampioenschappen doen Beach Handball goed.”

Uitdaging
De Ruiter denkt dat Beach Handball uitstekend is voor de ontwikkeling van iedere speler. “Je moet, op het zware zand, natuurlijk fysiek aan de bak”, begint de bondscoach een korte opsomming. “Daarnaast word je tactisch uitgedaagd, doordat je bijvoorbeeld in de dekking altijd in ondertal staat. Je moet naar oplossingen zoeken.”

In totaal werden 232 wedstrijden afgewerkt op het NK Beach Handball in Biddinghuizen. Bij de heren prolongeerde Hiekka Hauskaa de titel, door in de eindstrijd verrassing Unitas te verslaan (2-0).