Historische winst voor Dames U20 tegen Frankrijk

Historische winst voor Dames U20 tegen Frankrijk

De Dames U20 hebben zich knap gerevancheerd van de nederlaag tegen Rusland door bij het WK in het Hongaarse Debrecen Frankrijk overtuigend met 29-23 te kloppen. In de eerste helft had Oranje al een 17-13 voorsprong opgebouwd.

Na de teleurstelling van de nederlaag in de kwartfinale tegen viervoudig wereldkampioen Rusland had bondscoach Robert Nijdam zijn ploeg knap klaargestoomd voor het duel met Frankrijk. De Oranjemeiden waren uiterst gemotiveerd, speelden zeer gedisciplineerd en wonnen uiteindelijk met ruime cijfers.

Door de winst op Frankrijk is Nederland verzekerd van een evenaring van de beste prestatie ooit op een WK. Nederland speelt morgen tegen de winnaar van Roemenië-Denemarken om de vijfde en zesde plaats en eindigt dus minimaal als zesde.

Die eindklassering werd onder leiding van bondscoach Monique Tijsterman eveneens behaald bij het WK in 2010 in Zuid-Korea. Een overwinning van Nederland op de laatste speeldag van het WK betekent zelfs een vijfde plaats en zo’n hoge klassering heeft Oranje bij een mondiaal titeltoernooi nog nooit bereikt.

Voor het duel had Nederland nog nooit van Frankrijk gewonnen tijdens een WK. Bij drie eerdere pogingen leed Oranje steeds het onderspit.

In 1981 verloor de Nederlandse talentenploeg in het Canadese Montréal onder leiding van Ton Velraeds in de strijd om plaats zeven tot en met elf met 18-13. In 1995 was Frankrijk in het Braziliaanse Aracajú – Sergipe in de achtste finale met 25-14 duidelijk te sterk voor de ploeg van bondscoach Bert Bouwer.

De laatste nederlaag tijdens een mondiaal toernooi was vier jaar geleden in Kroatië. In Koprivnica verloor de formatie van Peter Portengen in de strijd om plek vijf tot en met acht met 31-25.

De beginfase was uiterst attractief. Met zeventien doelpunten in dertien minuten lieten beide ploegen het publiek genieten. Tot acht minuten voor het rustsignaal hielden beide ploegen elkaar goed in evenwicht: 11-12. In de slotfase van de eerste helft nam Oranje afstand.

Door zes treffers op rij van Bo van Wetering, Lynn Molenaar, Merel Freriks, Maxime Drent en wederom twee keer Bo van Wetering had Nederland een comfortabele 17-12 voorsprong opgebouwd voordat Janella Blonbou iets terugdeed namens Frankrijk.

Na de hervatting begon Nederland onder de maat en zag het de ruime voorsprong in recordtijd verdampen: 17-17. Nederland herstelde zich echter knap en bleef het initiatief houden met steeds minimaal twee treffers voorsprong.

Frankrijk achtte zich in de slotfase nog kansrijk bij 25-23, maar door goals van Larissa Nüsser (twee keer), Bo van Wetering en Laura Zeldenthuis werd de zege op knappe wijze veilig gesteld.

Bo van Wetering scoorde voor de Oranjemeiden maar liefst twaalf goals. De overige treffers kwamen op naam van Dione Housheer, Merel Freriks (beiden vier), Amy Oostveen, Larissa Nüsser, Lynn Molenaar (allen twee keer), Maxime Drent, Sarah Dekker en Laura Zeldenthuis (allen één keer).