Heren U20 houden punt over aan duel met Oostenrijk

De Oranjemannen U20 hebben hun derde duel op de EHF Championships afgesloten met een gelijkspel. Nederland knokte zich in de slotfase terug in de wedstrijd tegen Oostenrijk en wist na 60 minuten spelen een punt uit het duel te slepen.

Oranje opende de score via aanvoerder Ivar Stavast. Alec Smit zette Oranje met één van zijn fraaie goals op een 2-4 voorsprong na 9 minuten spelen. In de beginfase van de wedstrijd gaat het gelijk op tussen de twee ploegen. Bondscoach Edwin Kippers kiest er wederom  voor om af en toe met een 4-2 aanval te spelen. Na 15 minuten spelen in de eerste helft heeft Oranje nog een minimale voorsprong van 1 doelpunt. Mede door penalty’s van Niels Versteijnen en Sybren Stijweg slaat Oranje een gaatje (5-8). Oostenrijk zet gelijk een tandje bij en staat 6 minuten voor rust voor met 9-8. Nederland kan wat terug doen maar heeft moeite met de offensieve dekking van de Oostenrijkers. Ruststand: 12-11 in het voordeel van Oostenrijk.

De tweede helft wordt goed begonnen door de Oranjeheren U20. Tim Claessens scoort de gelijkmaker voor Nederland, 12-12. Sybren Stijweg scoort de 14-14 met een prachtig doelpunt vanaf de hoek. Ook Oostenrijk blijft scoren en na 10 minuten spelen in de tweede helft grijpt Edwin Kippers een time-out bij een stand van 18-15. Oranje komt moeilijk in haar spel en kijkt de hele tweede helft tegen een achterstand aan. De wedstrijd is nog zeker niet gespeeld en de jongens knokken voor elk doelpunt. In de 47eminuut scoort Niels Versteijnen de aansluitingstreffer, waarna Oostenrijk weer uitloop naar 23-19. Het roer moet om en er wordt gekozen voor een 5-2 aanvalstechniek, die wederom zorgt voor de aansluitingstreffer, weer via Niels Versteijnen. De rechteropbouwspeler is ook verantwoordelijk voor de gelijkmaker 24-24 en legt ook de beslissende 25-25 in het net. Hij wordt terecht uitgeroepen tot speler van de wedstrijd aan Nederlandse kant.

“Van te voren wisten we dat Oostenrijk een lastige tegenstander zou zijn, dat is ook gebleken in de wedstrijd. De eerste helft ging gelijk op nadat we een goede eerste helft hebben neer gezet met veel beleving van alle spelers. 2e helft zijn we goed teruggekomen na een 4 doelpunten achterstand” aldus Niels Versteijnen.

Keeper Bram Kleijkers die zijn vierde interland speelde: “Vooraf gezien als een kraker en dat is ook gebleken. Wij begonnen van minuut een sterk en vochten voor elke bal. Oostenrijk kwam sterk terug en het ging gelijk op. Oostenrijk begon in de tweede helft meteen goed en kwam met 4 doelpunten voor. We bleven tot 6 minuten voor het einde tegen een achterstand van 4 kijken maar we hebben gevochten als leeuwen en hebben laten zien dat we een team zijn met een droom. Op naar de volgende wedstrijd tegen Tsjechië!”

Scores Nederland:
Niels Versteijnen 6, Sybren Stijweg 3, Tim Claessens 3, Ivar Stavast 3, Alec Smit 3, Rick Wielage 2, Tom Jansen 2, Jeroen Roefs 1, Florent Bourget 1

Woensdag om 17.00 uur spelen de mannen hun vierde groepsduel tegen Tsjechië dat nog ongeslagen is. Deze wedstrijd is live te zien op ehftv.com.