Nederland U20 boekt ruime zege op Moldavië

De heren U20 namen het vandaag, woensdag 26 juli, op tegen Moldavië op het EHF Championship in Montenegro. Doordat de Oranjeheren gisteren van Tsjechië hebben verloren waren zij vandaag afhankelijk van de wedstrijd tussen Tsjechië en Oostenrijk. Deze wedstrijd werd gewonnen door Oostenrijk, wat betekent dat onze heren niet door zijn naar de halve finale. Zij gaan nu strijden voor de hoogst haalbare plek nummer vijf.

De openingsscore is er in de tweede minuut voor Moldavië. Voor Nederland is het Sverre Jansen die als eerste het net vind. In de eerste minuten van de wedstrijd gaat het gelijk op tussen beide teams. De Moldaviërs maken wat slordigheidsfoutjes die dankzij alertheid en snelle omschakeling worden afgerekend door het team van Edwin Kippers. Mede dankzij goals van Ivar Star, Sybren Stijweg (2x) en Sander Visser(2x) staat de stand na 14 minuten op 8-5. Het lukt Moldavië enigszins om Nederland bij te houden en tot de 20ste minuut is het verschil in doelpunten niet meer dan twee of drie. Oranje zet in de laatste 10 minuten een tandje bij, speelt wat secuurder, waardoor het verschil in doelpunten groter wordt. Als het rustsignaal klinkt staat er een stand van 15-9 op het scorebord.

In de tweede helft zijn het de Oranjemannen die stand houden. Sander Visser zorgde voor de eerste goal, waarna Moldavië twee keer scoort. Vanaf minuut vijf heeft Moldavië niks meer in te brengen en scoren de Oranjemannen maar liefst zes keer achter elkaar door goals van Niels Versteijnen, Bram Versteegden, Jeroen Roefs, Sybren Stijweg, Tim Claessens en Lex Baas. Hierdoor heeft Nederland het dubbele aantal goals ten opzichte van Moldavië en staat er een stand van 22-11 op het scoreboard. Vooral met de Nederlandse verdediging heeft Moldavië het moeilijk. Even lijkt het alsof Moldavië er nog voor wil vechten en scoort drie keer op rij. Nederland reageert hier op door vier keer te scoren en neemt het heft weer in eigen handen. Het doelsaldo wordt aardig opgekrikt en in de 20ste minuut staat het 26-14. Ook in de laatste fase van de wedstrijd geeft Nederland niet toe en met een score van 33-22 boeken zij een ruime en gemakkelijke overwinning op Moldavië.

Met dit resultaat eindigen de Oranjeheren op een derde plek in hun poule. Het team van Edwin Kippers is nog in de race voor plek vijf op het EHF Championship en zullen nog twee wedstrijden spelen. De eerste wedstrijd is zaterdag 29 juli om 15.00 uur tegen Slowakije. De tweede wedstrijd wordt op zondag gespeeld, tegenstander en tijd is afhankelijk van het resultaat van de dag ervoor.

Als man of the match aan de Nederlandse kant is uitgeroepen Sander Visser. ”Na het missen van de halve finale, hebben we de knop om kunnen zetten en de wedstrijd toch nog binnengesleept” aldus Visser zelf.