Oranje meiden U18 winnen eerste wedstrijd op het WK

De dames U18 hebben hun eerste wedstrijd op het WK in Polen gewonnen. In Kielce werd Japan na een goede pot met 30-33 aan de kant gezet.

De eerste actie aan Nederlandse kant kwam van Nyala Krullaars die direct een penalty meekreeg, waarna Zöe Sprengers de stand op 0-1 bracht. Nikita van der Vliet en Lisanne Kruijswijk zetten Nederland na de 1-1 weer aan de goede kant van de score (1-3). Mede door de snelle bewegingen en offensieve dekking van de Japansen keek Oranje na zeven minuten tegen een 4-3 achterstand aan.

Na tien minuten spelen is Japan uitgelopen naar 6-4. Nikita van der Vliet en Britt van der Baan zetten Oranje op gelijke hoogte waarna Nyala Krullaars in leeg doel kan afronden en Nederland weer op voorsprong kan zetten (6-7). Vanaf dit punt schommelt de stand heen en weer, van gelijk naar een doelpunt voor. Tien minuten voor rust staat het 9-10 in het voordeel van de Oranjemeiden. Japan schakelt snel. Met nog vijf minuten op de klok neemt bondscoach Ricardo Clarijs een time-out bij een 14-12 achterstand. Dit blijkt direct effect te hebben want via Zoë Sprengers, Nyala Krullaars en twee keer Britt van der Baan staat het bij rust 14-16 voor onze Oranjemeiden.

De tweede helft wordt scherp begonnen en Britt van der Baan zet Oranje voor het eerst in de wedstrijd op een voorsprong van drie goals: 15-18. Een penalty van de Japansen wordt gekeerd door keepster Lieke van der Linden en dit geeft Oranje de mogelijkheid om via Lisanne Kruijswijk en wederom Britt van der Baan uit te lopen naar 16-20. Met nog iets minder dan tien minuten op de klok doet Japan wat terug en staat het 19-21. Via Beau de Boer zorgt Oranje weer voor een marge van drie.

Bij een stand van 22-24 besluit Ricardo Clarijs wederom een time-out aan te vragen. Dit heeft weer het gewenste effect want belangrijke saves van een uitstekend keepende Lieke van der Linden en een goal van Lisanne Kruijswijk maken het verschil weer vier. Weer knokt Japan zich terug tot 26-28 en met nog vijf minuten op de klok wordt er een time-out genomen door de Japanse coach.Nu komt Japan zelfs terug tot één goal verschil en wordt het nog spannend.

Sarah Dekker, Nyala Krullaars en Nikita van der Vliet geven  Oranje weer rust bij een stand van 28-31. Met nog twee minuten op de klok wordt er weer een doelpoging van de Japansen gekeerd door onze keepster Lieke van der Linden, wat betekent dat Oranje de winst niet meer uit handen kan geven. Lisanne Kruijswijk en Kirsten Theron zijn verantwoordelijk voor de laatste doelpunten voor Oranje in deze wedstrijd. Eindstand 30-33 in het voordeel van onze Oranjemeiden.

Aan Nederlandse kant werd topscoorster Nyala Krullaars verkozen tot speelster van de wedstrijd.

Aanvoerster Nikita van der Vliet over de wedstrijd tegen Japan: “De eerste 20/25 min was het erg wennen aan het andere spel van Japan. We moesten erg focussen op andere punten dan dat we gewend zijn. Daarna hebben we het goed opgepakt, de dekking op grote delen dicht gehouden en Japan de fouten laten maken. De tweede helft konden we meer ons eigen spel spelen en kwamen we makkelijker uit in de dekking en aanval. We speelden het rustig uit en bleven wachten op de kansen die we zelf creëerden. We kunnen trots zijn op onze eerste wedstrijd op dit toernooi en op naar donderdag met goede moed.”

Scores Nederland:
Nyala Krullaars 9, Britt van der Baan 8, Nikita van der Vliet 8, Lisanne Kruijswijk 4, Beau de Boer 1, Sarah Dekker 1, Zoë Sprengers 1, Kirsten Theron 1

Morgen hebben de U18 meiden een rustdag. Op donderdag 9 augustus spelen zij hun tweede wedstrijd op het WK om 18.00 uur tegen Noorwegen. De wedstrijden van dit toernooi zijn live te zien op www.handballpoland2018.pl