Oranje U18 zeker van hoofdfase ondanks nips verlies (30-27)

De Dames U18 hebben na zestig minuten knokken niet weten te winnen van de koploper van de poule Rusland. Na een hele sterke tweede helft aan Nederlandse kant (14-15) waren de Russinnen met 30-27 te sterk voor onze Oranjemeiden.

Een hele onrustige start van Nederland zet Rusland direct op een 2-0 voorsprong. Rusland loopt wat uit. Via een penaltystop en save op een break-out van Danique Trooster kan Oranje via goals van Nyala Krullaars en Zoë Sprengers wat terugdoen (4-2). Belangrijke saves van keepster Danique Trooster houden Nederland in de race.

Het had gelijk kunnen staan, maar in de aanval wordt er slordig afgerond waardoor Oranje niet dichterbij komt. Door een sterke dekking loopt Rusland echter ook niet verder uit. Na een kwartier spelen staat het nog maar 6-3. Twee goals van Nyala Krullaars en een doelpunt van Nikita van der Vliet zetten de stand gelijk (6-6). De Russische ploeg heeft moeite met de Nederlandse dekking en scoort maar liefst acht minuten niet.

Rusland zet een tandje bij en straffen de slordigheden van de Oranjemeiden direct af. Met nog acht minuten te spelen in de eerste helft heeft Rusland weer een voorsprong opgebouwd (11-7). Nu is het de beurt aan Oranje om iets terug te doen en via Nyala Krullaars, Britt van der Baan en Nikita van der Vliet doet dat het ook (10-11). Een kleine terugval aan het einde van de eerste helft zet de ruststand op 16-12 in het voordeel van de Russinnen.

De eerste score in de tweede helft is voor Oranje, maar Rusland doet direct iets terug (13-18). Tien minuten lang blijft het verschil hangen rond de vier doelpunten. Rusland blijft scoren maar de Nederlandse meiden doen dit ook. Nikita van der Vliet verkleint de achterstand na een kwartier spelen naar drie doelpunten verschil. De Russinnen zetten een tandje bij en het verschil is weer vijf (26-21).

Ondanks de achterstand gaat deze fase gelijk op, bij een stand van 26-22 staat het 10-10 in de tweede helft. Van 28-22 achter knokt Oranje zich via onder andere Eva van Diepen en Zoë Sprengers terug tot 28-25 met nog vier minuten te spelen. Twee keer staat de dekking sterk en komt Rusland er niet door, echter worden ook twee keer de kansen niet afgemaakt. Met nog twee minuten op de klok scoort Rusland de beslissende 29-25. Oranje scoort nog twee maal, maar het is niet voldoende: eindstand 30-27.

Nikita van der Vliet werd uitgeroepen tot ‘player of the match’. Larissa Nusser, die de geblesseerde Lisanne Kruijswijk verving, speelde een uitstekende wedstrijd.

Scores Nederland:
Nyala Krullaars 8, Nikita van der Vliet 7, Zoë Sprengers 4, Sarah Dekker 2, Larissa Nusser 2, Beau de Boer 1, Britt van der Baan 1, Zion Krullaars 1, Eva van Diepen 1.

Ondanks het verlies mag Oranje trots zijn op hun snelle spel en sterke dekking. Morgen speelt Oranje de laatste groepswedstrijd tegen het nog puntloze Argentinië. Bij winst van Japan op Noorwegen moet er door de Oranjemeiden gewonnen worden voor een derde plaats in de poule.

Maandag om 16.00 uur speelt Oranje tegen Argentinië. Live te zien op handballpoland2018.pl/live.