Heren U18 trekken aan het langste eind in spannend duel tegen Slowakije

Heren U18 trekken aan het langste eind in spannend duel tegen Slowakije

De Heren U18 hebben het belangrijke duel tegen Slowakije weten te winnen met 24-22. Na een goed eerste kwartier spelen maakte de ploeg van Edwin Kippers het zichzelf moeilijk maar wist het vlak voor tijd een beslissend gaatje te slaan. Donderdag staat Letland op het programma.

Oranje start de score met een save van doelman Arjan Versteijnen die de break-out aanspeelt op broer Niels. Nederland neemt het voortouw in de beginfase van de wedstrijd en speelt een goede eerste 20 minuten. Na vijf minuten spelen kan Oranje nog niet echt weglopen van Slowakije maar na twintig minuten is de ploeg mede door een zeer sterke dekking uitgelopen naar 9-4.

Hierop volgt een slordigere fase waarin sterkhouder Niels Versteijnen mandekking krijgt en er in de dekking steken worden laten vallen. Slowakije komt terug tot 10-9. Oranje geeft de voorsprong weg en met rust staat er een magere 11-10 op het scorebord.

Via Niels Versteijnen en Koen van Dijk schiet Oranje de tweede helft uit de startblokken (13-10). Net als in de eerste helft wordt er sterk begonnen maar kan Oranje dit niet vasthouden. Het blijft op 2/3 doelpunten voorsprong staan maar moet hard blijven werken en niet verslappen om dit te behouden. Slowakije komt terug in de wedstrijd en pakt via 18-18 zelfs een 18-19 voorsprong. Een doelpunt van Dennis Vesters vanaf de rechterhoek houdt oranje in de race (19-19). Een cruciale redding van penaltykiller Michiel de Folter houdt de stand in evenwicht.

Na 20 minuten in de tweede helft is de stand nog steeds gelijk. Jordi van Erp zet Oranje weer op een doelpunt voor (21-20) met nog zeven minuten op de klok. In deze fase wordt er goed verdedigd en heeft de Nederlandse ploeg de kans om de voorsprong uit te breiden. Oranje doet dit niet en Slowakije maakt weer gelijk. Het beslissende gaatje wordt geslagen door Martijn Kleijkers en Dennis Vesters (23-21). Keeper Arjan Versteijnen is in de slotfase belangrijk met goede reddingen. Met nog twee minuten te spelen in overtal moet het Oranje lukken om deze voorsprong niet meer weg te geven. Dat doet het ook niet en Nederland verslaat Slowakije met 24-22.

Calvin van der Scheer werd uitgeroepen tot speler van de wedstrijd: “super mooie wedstrijd gespeeld met z’n allen. Tot de laatste minuten hebben we gevochten en daardoor een mooie pot neergezet, en dan ook nog man of the match worden is natuurlijk supermooi”.

Donderdag om 12.30 uur wacht Litouwen dat met vijf punten uit drie duels nog geen wedstrijd verloren heeft. Er moet gewonnen worden wil Oranje door naar de halve finales en kans maken op een ticket naar het EK.

Scores Nederland:
Niels Versteijnen 8, Calvin van der Scheer 4, Martijn Kleijkers 3, Dennis Vesters 2, Odirin Jerry 2, Lars Kooij 2, Jordi van Erp 2, Koen van Dijk 1.