Dames U18 stunten tegen Frankrijk in slotsecondes

De Dames U18 hebben gestunt tegen favoriet Frankrijk. Na een bloedstollende wedstrijd scoort Oranje via Nyala Krullaars in de laatste seconde het winnende doelpunt: 24-23. De meiden spelen morgen de kwartfinale. De tegenstander is nog niet bekend.

Sarah Dekker opent de score voor Nederland. Veel balverlies van Oranje leidt tot een 1-4 achterstand. Twee goals van Larissa Nusser brengen Nederland iets dichterbij tot 3-5, maar Frankrijk zet alle zeilen bij en na ruim tien minuten spelen is het verschil 6 (3-9).

Oranje speelt niet slecht, maar kansen worden niet afgemaakt en de dekking staat niet optimaal. Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft is Nederland iets ingelopen (7-11). Er wordt beter gespeeld door Oranje, maar de stand bij rust is 12-16. De meiden moeten in de tweede helft er vol tegenaan om het Frankrijk moeilijk te maken.

Sarah Dekker, Nikita van der Vliet en Larissa Nusser brengen Oranje wat dichterbij de Fransen (15-18). In deze fase van de wedstrijd worden er veel open kansen gemist. De defensie van de Oranjemeiden staat als een huis. Daardoor weet Frankrijk niet te profiteren van de slordigheden van de Nederlandse ploeg. Een práchtige no-look pass van Eva van Diepen op Nikita van der Vliet maakt het verschil twee. Via 17-19 scoort Eva van Diepen de gelijkmakende 19-19! Hierop neemt de Franse coach een time-out.

Dit heeft voor de Fransen niet het gewenste effect, want de Oranjemeiden knokken zich deze helft terug in de wedstrijd. Doelpunten van Nyala Krullaars zorgen voor de eerste voorsprong in de wedstrijd. Nederland komt 22-20 voor, maar de Franse meiden laten zich niet gelijk wegspelen en komen terug tot 22-22. Een twee minuten tijdstraf voor Kirsten Theron kan fataal zijn voor Nederland. Ondanks dat Frankrijk de 22-23 scoort, maakt Nikita van der Vliet in ondertal de 23-23.

Keepster Lieke van der Linden is in de laatste fase belangrijk met een paar goeie saves. Met nog een minuut op de klok vechten de Oranjemeiden voor alles wat ze waard zijn en stoppen ze de aanval van de Fransen af. Nog 30 seconden te gaan, Ricardo Clarijs kiest voor de time-out om zijn team de laatste aanval te laten uitspelen. Vijf seconden voor tijd krijgt Oranje een penalty en met stalen zenuwen schiet Nyala Krullaars Nederland naar de 24-23 overwinning!

Larissa Nusser werd zeer terecht, voor de tweede maal dit toernooi, verkozen tot speelster van de wedstrijd.

Morgen op 16 augustus wordt de kwartfinale gespeeld. Tegen wie en hoe laat is nog niet bekend.