Heren U18 plaatsen zich voor de halve finale na winst op Letland

De Heren U18 zijn erin geslaagd om Letland te verslaan en zich zo te plaasen voor de halve finale op het EHF Championship in Oostenrijk. Al vanaf het begin was Oranje de betere ploeg en Letland kon de ploeg van Edwin Kippers niet meer inhalen.

Letland focust zich direct op rechter opbouwspeler Niels Versteijnen met mandekking. Dit brengt oranje even uit zijn spel maar de rest van de ploeg pakt het super op en de dekking van Oranje staat als een huis. Via 3-3 loopt Oranje met doelpunten van Jordi van Erp, Jochem Brouwer, Niels Versteijnen en Calvin van der Scheer uit naar 14-7. Doelman Michiel de Folter is zeer belangrijk in deze fase met goeie reddingen. Nederland verslapt een beetje en Letland komt terug tot 14-11.

Het team van Edwin Kippers speelt tactisch sterk en op hoge snelheid maken zij makkelijke doelpunten. Via Niels Versteijnen en een práchtige draaibal van Tim Roefs, die na zijn blessure weer minuten maakt, neemt Oranje het heft weer in eigen handen (16-11). Via 17-12 is het bij rust 18-14. Als Nederland dit goede samenspel doorzet in de tweede helft moet het Letland kunnen verslaan en zo de halve finale bereiken.

De tweede helft wordt slecht gestart door Oranje dat Letland tot 18-17 ziet komen. Jochem Brouwer en twee keer Niels Versteijnen zetten de marge weer op vier. Bij 22-18 houdt doelman Arjan Versteijnen een penalty tegen en Oranje kan verder uitlopen. Via een dubbele save van Arjan Versteijnen en doelpunten van Jochem Brouwer en Tim Roefs is het verschil alweer zes.

Oranje behoudt deze voorsprong gedurende de wedstrijd en speelt echt als team samen. Nederland blijft scoren en het wordt steeds moeilijker voor Letland om dichterbij te komen. Met nog acht minuten op de klok is de stand 30-23 in het voordeel van de Oranjemannen en kan de zege ze niet meer ontglippen. Een mindere fase aan het eind van de wedstrijd maakt het verschil niet meer. Twee penalty’s achter elkaar worden gestopt door keeper Arjan Versteijnen. Oranje wint met 34-29 en staat 18 augustus in de halve finale op het EHF Championship.

Lars Kooij werd aan Nederlandse kant verkozen tot speler van de wedstrijd. Hij was in zowel de verdediging als aanval een zeer belangrijke speler vandaag: “Vanaf minuut 1 kreeg Niels mandekking maar dat hebben we met het team goed opgelost. Vooral aanvallend gewoon blijven spelen. De dekking was in het begin het belangrijkste, vanuit daar hebben we veel snelle tegenaanvallen gelopen. Eind van de eerste helft wat missers waardoor Letland terug kan komen tot vier doelpunten. Tweede helft begon een beetje lastig, krijgen we er gelijk twee om ons oren. Vooral weer door de goede dekking en snelle tegenaanvallen kwamen we weer terug. Het einde zakten we wat in en Letland bleef scoren dus dat was wel een beetje jammer”.