Uitstekende start EK-voorbereiding Nederlands Damesteam

Uitstekende start EK-voorbereiding Nederlands Damesteam

Het Nederlands Damesteam is de voorbereiding op het Europees Kampioenschap uitstekend begonnen met een flitsende 38-26 zege op Japan. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen was in Eindhoven oppermachtig en had bij het rustsignaal al een 18-10 voorsprong opgebouwd.

Japan is over het algemeen een lastig te bestrijden opponent voor het Nederlands Damesteam. Een jaar geleden tijdens het wereldkampioenschap in Duitsland won Oranje in de achtste finale met veel moeite pas na verlenging met 26-24. Bij de laatste drie ontmoetingen tegen het Aziatische land was het verschil halverwege nooit meer dan één doelpunt.

Van spanning was nu absoluut geen sprake. Nederland domineerde het duel van het begin tot het einde. Er waren nog geen vijf minuten gespeeld en de Japanse coach werd al gedwongen om de eerste time-out te benutten. Oranje was door drie keer Nycke Groot en twee maal Debbie Bont al uitgelopen naar een 5-1 voorsprong.

Na de onderbreking liep Oranje zelfs uit naar 8-1 door treffers van Kelly Dulfer en opnieuw Nycke Groot (twee keer). Het Nederlands Damesteam verdedigde compact en gaf nauwelijks kansen weg. In het tweede deel voor de pauze kreeg Japan iets meer vat op het Nederlandse spel maar de achterstand was nog steeds enorm.

Ook na de hervatting bepaalde Oranje het wedstrijdbeeld en was er een ongelijke strijd. Nederland liep zelfs verder weg van de Aziatische ploeg wat uiteindelijk resulteerde in een zege met twaalf goals verschil.

Nycke Groot was de opvallendste speelster bij Oranje. De opbouwspeelster scoorde maar liefst veertien keer. Daarmee verbeterde ze haar persoonlijk record in het Nederlands Damesteam ruim. Nycke Groot scoorde drie keer eerder tien doelpunten in één wedstrijd. Dat was in 2010 tegen Brazilië, in 2014 tegen Frankrijk en de laatste keer dit jaar vlak voor de zomer tegen Wit-Rusland. Ook Jasmina Janković wist het Japanse doel te treffen. De keepster van Oranje staat inmiddels op vijf interlandgoals.

Bij het Nederlands Damesteam maakte Lene Rantala tegen Japan als keeperstrainer voor het eerst deel uit van het begeleidingsteam. De ervaren keepster behoorde jarenlang zelf tot de wereldtop en won met Denemarken maar liefst drie Europese titels (1994, 1996 en 2002), één wereldkampioenschap (1997) en twee olympische titels (1996 en 2000). Met haar club Larvik won ze bovendien in 2011 de EHF Champions League.

Oranje oefent morgenavond in het Indoor Sportcentrum Eindhoven om 19.30 uur opnieuw tegen Japan. Tijdens het tweede duel krijgen talenten de kans om te laten zien wat ze in huis hebben. In voorbereiding op het EK wil bondscoach Helle Thomsen iedereen in actie zien.

Nederland-Japan 38-26 (18-10)
Nederland:
Jasmina Janković (1), Tess Wester; Laura van der Heijden (4), Debbie Bont (5), Larissa Nüsser (1), Danick Snelder (3), Delaila Amega, Maura Visser, Nycke Groot (14), Kelly Dulfer (3), Merel Freriks, Inger Smits, Martine Smeets (3), Angela Malestein (3), Dione Housheer, Estavana Polman (1).
Japan: Minami Itano, Sakura Kametani; Mika Nagata, Kaho Sunami (1), Yui Sunami (2), Sayo Shota, Asuka Fujita (1), Aya Yokoshima (4), Chie Katsuren (4), Hitomi Tada, Ayaka Ikehara (5), Nozomi Hara (5), Shiori Nagata, Shio Fujii (3), Tomomi Kavata (1).
Scheidsrechters: Yann Carmaux/Julien Mursch (Frankrijk).
Tijdstraffen: 6’ – x’ (Snelder 2’, Visser 2’, Housheer 2’ – Yokoshima 2’, Tada 2’).
Strafworpen: 4/2 – 5/4.

Programma EK Nederlands Damesteam:
Zaterdag 1 december 2018, 15.00 uur: Hongarije – Nederland (Groep C)
Maandag 3 december 2018, 21.00 uur: Spanje – Nederland (Groep C)
Woensdag 5 december 2018, 18.00 uur: Kroatië – Nederland (Groep C)