Ook jeugdige talenten verslaan Japan ruim in tweede oefenduel

Ook jeugdige talenten verslaan Japan ruim in tweede oefenduel

Het Nederlands Damesteam heeft ook de tweede oefeninterland tegen Japan in de voorbereiding op het Europees Kampioenschap in Frankrijk overtuigend gewonnen. Na de flitsende 38-26 overwinning op donderdag werd het nu 28-17 voor Oranje.

Na de duidelijke zege een dag eerder was het krachtsverschil tussen Nederland en Japan opnieuw enorm. De overduidelijke zege was des te knapper, omdat de ploeg van bondscoach Helle Thomsen op een paar speelsters na louter bestond uit jeugdige, talentvolle speelsters voor de toekomst.

Maar liefst drie speelsters maakten voor het eerst hun opwachting in het Nederlands Damesteam. Voor zowel Bo van Wetering, Tessa van Zijl als Nikita van der Vliet was het de eerste officiële interland in Oranje.

In de rijke geschiedenis van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) maakten eerder vier speelsters hun debuut tegen Japan. Marian Schutte en Hannie de Kok waren in 1973 in Hoogeveen de eersten. In 2007 volgden Laura van der Heijden en Sharina van Dort in Raalte. Laura van der Heijden maakt elf jaar later nog steeds deel uit van het Nederlands Damesteam. De opbouwspeelster speelde gisteren haar 188ste interland voor Oranje en kreeg, net als andere ervaren speelsters, vandaag vrijaf.

Zelden kwam er zo’n jong en onervaren Nederlands Damesteam in actie. De beide keepsters Kristy Zimmerman en Rinka Duijndam hadden samen slechts vijf interlands achter hun naam. Larissa Nüsser, Merel Freriks, Dione Housheer en Anouk Nieuwenweg hadden voor de wedstrijd tegen Japan allemaal zes interlands of minder gespeeld. Delaila Amega was met tien gespeelde wedstrijden in het Oranjeshirt ook een relatieve nieuwkomer.

De jeugdige talenten zorgden voor furore door verrassend eenvoudig Japan kansloos te laten. Vanaf het begin was Nederland zeer doeltreffend en werden er in verdedigend opzicht in een gesloten dekking gespeeld en weinig kansen weggegeven. Na de eerste snelle Japanse treffer reageerde Oranje sterk en in een mum van tijd was het 3-1 na treffers van Merel Freriks, Delaila Amega en Dione Housheer.

Na 5-2 kwamen de Aziaten, die in voorbereiding zijn op het Aziatisch Kampioenschap en volgend jaar het WK organiseren, via twee benutte strafworpen van Nozomi Hara en een geslaagde doelpoging van Aya Yokoshima naast Oranje: 5-5. Dat was tevens de laatste keer dat Japan op gelijke hoogte stond.

In het tweede deel voor de pauze liep Oranje langzaam weg en kregen de bezoekers geen kans. Bij het rustsignaal was de voorsprong al opgelopen naar 15-8. Ook na de hervatting was Nederland heer en meester. Oranje verwende het publiek met een enorme dosis strijdlust en prachtige acties die veelal een doelpunt opleverden. Het verschil liep zelfs op tot twaalf doelpunten. Aya Yokoshima bepaalde de eindstand op 28-17.

Merel Freriks was met zes doelpunten topscorer bij het Nederlands Damesteam. De beide keepsters Rinka Duijndam en Kirsty Zimmerman konden op een geweldige wedstrijd terug kijken. Kirsty Zimmerman keerde zelfs drie strafworpen.

Nederland-Japan 28-17 (15-8)
Nederland:
Kristy Zimmerman, Rinka Duijndam; Larissa Nüsser (2), Lynn Knippenborg (2), Bo van Wetering (1), Delaila Amega (3), Kelly Dulfer, Merel Freriks (6), Inger Smits (1), Tessa van Zijl (1), Angela Malestein (4), Dione Housheer (4), Nikita van der Vliet (3), Anouk Nieuwenweg (1).
Japan: Minami Itano, Sakura Kametani; Mika Nagata, Kaho Sunami (2), Yui Sunami, Sayo Shota (1), Asuka Fujita (1), Aya Yokoshima (3), Chie Katsuren (1), Hitomi Tada, Ayaka Ikehara (1), Nozomi Hara (4), Shiori Nagata (1), Shio Fujii (1), Kawata Tomomi (2).
Scheidsrechters: Jaap Klompers/Koen Stobbe (Nederland).
Tijdstraffen: 4’ – 8’ (Amega 2’, Freriks 2’ – Mika Nagata 4’, Hara 2’, Shiori Nagata 2’).
Strafworpen: 4/3 – 7/4.

Programma EK Nederlands Damesteam:
Zaterdag 1 december 2018, 15.00 uur: Hongarije – Nederland (Groep C)
Maandag 3 december 2018, 21.00 uur: Spanje – Nederland (Groep C)
Woensdag 5 december 2018, 18.00 uur: Kroatië – Nederland (Groep C)