Nederlands Herenteam verliest van Letland in EK-kwalificatie

Nederlands Herenteam verliest van Letland in EK-kwalificatie

Het Nederlands Herenteam heeft de tweede wedstrijd voor de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap 2020 tegen Letland met 29-25 verloren. Door het verlies komt Letland op de ranglijst op gelijke hoogte met Oranje.

Vooraf waren de vooruitzichten goed. De laatste vier ontmoetingen tegen Letland werden allemaal gewonnen. Alleen in een ver verleden, in 1995, werd een oefeninterland in het Litouwse Kaunas met 24-22 verloren.

In het multifunctionele Vidzemes Olimpiskais Centrs verscheen het Nederlands Herenteam met dezelfde selectie, die afgelopen donderdag in Sittard Estland met 35-25 kansloos liet. In Valmiera liep de ploeg van Erlingur Richardsson echter steeds achter de feiten aan.

De wedstrijd was net begonnen en Oranje keek door treffers van Maris Versakovs en Aivis Jurdzs al tegen een 2-0 achterstand aan. Nederland reageerde vervolgens goed via Bobby Schagen, Ephrahim Jerry en Dani Baijens, maar kon niet voorkomen dat Letland steeds op voorsprong stond.

Letland bepaalde het wedstrijdbeeld en liep langzaam weg van de bezoekers die niet het gebruikelijke niveau haalden. In aanvallend opzicht werden er teveel kansen gemist en in defensief opzicht had Oranje geen antwoord op de Letten die met Maris Versakovs een enorm trefzekere schutter hadden.

Alleen al in de eerste helft had Versakovs doelman Bart Ravensbergen al acht keer kansloos gelaten en daarmee bijna de helft van de Letse productie voor zijn rekening genomen. Mede door Versakovs maar ook door Aivis Jurdzs en de boomlange Dainis Kristopans had Letland bij het wisselsignaal al een grote voorsprong opgebouwd.

Tot de zeventiende minuut bleef Nederland nog enigszins in de buurt: 10-8. Na een time-out van de Nederlandse bondscoach Erlingur Richardsson kwam Nederland nog maar moeilijk tot scoren. Jasper Adams scoorde nog wel de 12-9 maar in de volgende tien minuten kon Oranje geen enkel velddoelpunt bijschrijven. Bobby Schagen was wel succesvol vanaf de strafworpstreep (16-10) maar pas in de slotseconde  tekende Jorn Smits weer voor een ‘normaal’ doelpunt: 17-11.

Na de hervatting kwam Oranje een stuk beter voor de dag en werd de achterstand langzaam steeds kleiner. Halverwege de tweede helft leken de bezoekers na drie treffers op rij van Bobby Schagen weer kansrijk op een goed resultaat, maar dichterbij dan drie treffers (23-20 en 24-21) kwam het Nederlands Herenteam niet.

Na 24-21 besliste Letland het duel door drie keer snel achter elkaar te scoren. In de slotfase liet Oranje nog diverse mogelijkheden onbenut. Zo misten Bobby Schagen en Kay Smits beiden oog-in-oog met doelman Arturs Kugis een strafworp.

Bobby Schagen was topscorer bij het Nederlands Herenteam met vijf doelpunten. Bij Letland waren Maris Versakovs (elf goals) en Dainis Kristopans (zes keer raak) het meest trefzeker.

In april 2019 vervolgt het Nederlands Herenteam de EK-kwalificatie met twee wedstrijden tegen Slovenië, de nummer drie van het laatste WK in Frankrijk.

Letland-Nederland 29-25 (17-11)
Letland:
Raitis Purins, Arturs Kugis; Guntis Pilpuks, Maris Versakovs (11), Aivis Jurdzs (4), Dainis Kristopans (6), Normunds Senkans, Nils Kreicbergs (2), Andis Ermanis, Arturs Meiksans, Ingars Dude (3), Egils Politers (1), Evars Klesniks, Arturs Lazdins, Rihards Leja (1), Janis Pavlovics (1).
Nederland: Bart Ravensbergen, René de Knegt; Samir Benghanem (1), Dani Baijens (3), Ivar Stavast, Niels Versteijnen, Iso Sluijters (1), Bobby Schagen (5), Ivo Steins (2), Niels Poot, Kay Smits (2), Jasper Adams (3), Jorn Smits (2), Jeffrey Boomhouwer (2), Ephrahim Jerry (2), Tommie Falke (2).
Scheidsrechters: Peter Brunovsky/Vladimir Canda (Slowakije).
Strafminuten: 8’ – 6’ (Jurdzs 2’, Kristopans 2’, Klesniks 4’ – Sluijters 4’, Boomhouwer 2’).
Strafworpen: 4/3 – 6/4.