Nederlands Damesteam na knappe zege op Spanje naar hoofdronde

Nederlands Damesteam na knappe zege op Spanje naar hoofdronde

Door de winst op Spanje is het Nederlands Damesteam al voor de laatste groepswedstrijd verzekerd van de hoofdronde. Vanwege de zege van Hongarije op Kroatië eerder op de avond eindigt Oranje ongeacht het resultaat in de laatste groepswedstrijd als groepswinnaar. De uitslag van het duel tegen Kroatië op woensdag is ook niet van belang voor de uitgangspositie in de hoofdronde. Nederland begint de hoofdronde met het maximale aantal van vier punten.

Vier jaar geleden was er een soortgelijke situatie. Voor de laatste groepswedstrijd in het Kroatische Varaždin was het Nederlands Damesteam al zeker van de hoofdronde en was het laatste duel tegen het al uitgeschakelde Kroatië ook niet meer van belang.

Het duel tussen Nederland en Spanje was de gehele wedstrijd gelijkwaardig. Tot zeven minuten voor het rustsignaal was het verschil tussen beide ploegen nooit meer dan één doelpunt. In de beginfase zorgde Estavana Polman met drie treffers ervoor dat Oranje in het spoor van Spanje bleef: 4-4.

Martine Smeets tekende bij 6-5 voor de eerste Nederlandse voorsprong en vanaf dat moment was Spanje op achtervolgen aangewezen. In de laatste drie minuten van de eerste helft deelde Oranje een flinke tik uit. Lois Abbingh scoorde fraai 12-11 waarna Kelly Dulfer het verschil op twee bracht. Nycke Groot bepaalde de ruststand op 14-11 nadat kort daarvoor Tess Wester een formidabele redding verrichtte.

Nederland kon na de pauze maar kort genieten van deze voorsprong. Oranje speelde slordig, miste kansen en zag Spanje de mogelijkheden wel benutten en een 16-18 voorsprong nemen. Tot halverwege de tweede helft keek het Nederlands Damesteam tegen een achterstand aan.

Nycke Groot bracht Oranje weer op voorsprong (21-20 en 22-21) maar de vreugde was van korte duur en het Nederlands Damesteam was wederom op achtervolgen aangewezen. Vijf minuten voor het einde zag het er bij 24-26 zorgelijk uit. Oranje gaf nooit op en domineerde in de slotfase waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor Lois Abbingh.

De opbouwspeelster bleef uiterst koel bij twee strafworpen en tussendoor was Nycke Groot, een andere uitblinkster, effectief. Carmen Dolores Martin Berenguer leek Spanje vlak voor het einde met een knappe actie vanuit de hoek een punt te bezorgen, maar Lois Abbingh zorgde in de allerlaatste seconde voor de winst van het Nederlands Damesteam.

Montbéliard, 3 december 2018:
Spanje-Nederland 27-28 (11-14)
Spanje: Silvia Navarro Gimenez, Mercedes Castellanos Soanez; Carmen Dolores Martin Berenguer (6), Silvia Arderius Martin (1), Elisabet Cesareo Romero, Jennifer Gutierrez Bermejo, Paula Garcia Avila (1), Nerea Pena Abaurrea (2), Lara Gonzalez Ortega, Soledad Lopez Jimenez (5), Alicia Fernandez Fraga (2), Ana Isabel Martinez Martinez, Almudena Rodriguez Rodriguez (4), Ainhoa Hernandez Serrador (5), Paula Maria Valdivia Monserrat, Mireya Gonzalez Alvarez (1).
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (6), Delaila Amega, Maura Visser, Nycke Groot (9), Kelly Dulfer (2), Merel Freriks, Martine Smeets (2), Charris Rozemalen, Angela Malestein (1), Estavana Polman (4).
Scheidsrechters: Charlotte Bonaventura/Julie Bonaventura (Frankrijk).
Strafminuten: 12’ – 6’ (Martin Berenguer 4’, Cesareo Romero 2’, Gonzalez Ortega 2’, Rodriguez Rodriguez 2’, Hernandez Serrador 2’ – Abbingh 2’, Visser 4’).
Strafworpen: 9/8 – 5/5.

Programma EK:
Zaterdag 1 december 2018, 15.00 uur in Montbéliard: Hongarije-Nederland (Groep C) 25-28 (11-11).

Maandag 3 december 2018, 21.00 uur in Montbéliard: Spanje-Nederland (Groep C) 27-28 (11-14).
Woensdag 5 december 2018, 18.00 uur in Montbéliard: Kroatië-Nederland (Groep C).
Zondag 9 december 2018 in Nancy: nummer 1 groep D-Nederland (Hoofdronde – Groep 2).
Dinsdag 11 december 2018 in Nancy: nummer 3 groep D-Nederland (Hoofdronde – Groep 2).
Woensdag 12 december 2018 in Nancy: nummer 2 groep D-Nederland (Hoofdronde – Groep 2).
Vrijdag 14 december 2018 in Parijs: Halve finale en wedstrijd om plaats vijf en zes.
Zondag 16 december 2018 in Parijs: Wedstrijd om derde plaats en finale.

Indeling groepsfase:
Groep A, Nantes:
 Denemarken, Servië, Zweden, Polen.
Groep B, Nancy: Frankrijk, Montenegro, Rusland, Slovenië.
Groep C, Montbéliard: Hongarije, Spanje, Nederland, Kroatië.
Groep D, Brest: Noorwegen, Roemenië, Duitsland, Tsjechië.