Persbericht Nederlands Damesteam naar halve finale EK en ook zeker van WK

Persbericht Nederlands Damesteam naar halve finale EK en ook zeker van WK

Het Nederlands Damesteam is er voor de tweede keer op rij in geslaagd om de halve finale van het EK te bereiken. Door de overtuigende 27-21 winst op Duitsland verzekerde de ploeg van bondscoach Helle Thomsen zich niet alleen van een plaats tijdens het finaleweekend in Parijs maar is het ook al gekwalificeerd voor het WK 2019 in Japan.

Het Nederlands Damesteam toonde aan dat het nog steeds tot de wereldtop behoort. Geen enkel ander land slaagde er in bij de laatste vijf titeltoernooien (WK 2015, Olympische Spelen 2016, EK 2016, WK 2017 en EK 2018) steeds de halve finale te halen. Zelfs titelverdediger Noorwegen niet, dat gisteren weliswaar Oranje versloeg maar in de Franse hoofdstad slechts om de vijfde plaats mag spelen.

De opdracht voor het Nederlands Damesteam voor het duel tegen Duitsland was duidelijk. Alleen bij een overwinning of gelijkspel kwalificeerde de ploeg van bondscoach Helle Thomsen zich voor de halve finale in Parijs. Omdat Hongarije eerder op de avond van Roemenië won, kon Duitsland alleen de halve eindstrijd bereiken door met minimaal elf doelpunten verschil te winnen van Nederland.

Dat behoorde in Palais de Sports Jean Weille in Nancy geen moment tot de mogelijkheden. Duitsland, met oud bondscoach Henk Groener op de bank, kwam wel op een 0-2 voorsprong door Luisa Schulze maar die achterstand werd in snel tempo weggewerkt. Na geslaagde doelpogingen van Estavana Polman, Kelly Dulfer, Laura van der Heijden, opnieuw Kelly Dulfer en weer Estavana Polman was het al snel 5-2 voor Oranje.

Het Nederlands Damesteam speelde bekeken en fraai en bepaalde tot het einde het wedstrijdbeeld. Na een 13-11 voorsprong halverwege liep Oranje direct na de hervatting na fraaie treffers van Charris Rozemalen en Estavana Polman uit naar 15-11. Bij 20-15 was het verschil voor de eerste keer vijf treffers. In de slotfase werd de marge zelfs nog groter. Delaila Amega tekende op fraaie wijze voor het laatste doelpunt: 27-21.

Na de wedstrijd werd Kelly Dulfer door de organisatie uitgeroepen tot beste speelster. Kelly Dulfer gaat de honderd interlands tijdens het EK net niet halen. De multifunctionele speelster komt met de twee aankomende duels in Parijs er bij op 99 wedstrijden in het Nederlands Damesteam. Dat is wel precies één interland meer dan haar moeder Ingrid, die in de periode 1989 tot en met 1992 in totaal 98 wedstrijden in het Oranjeshirt speelde.

Ook voor Nycke Groot betekent het bereiken van het finaleweekend in Parijs een extra dimensie. Veertien jaar geleden debuteerde de aanvoerster van Oranje in de Franse hoofdstad onder bondscoach Sjors Röttger tijdens het Tournoi de Paris Ile-de-France tegen Noorwegen.

Het Nederlands Damesteam speelt de halve finale tegen Frankrijk op vrijdagavond om 21.00 uur. Het duel wordt uitgezonden op Ziggo Sport.

Nancy, 12 december 2018:
Duitsland-Nederland 21-27 (11-13)
Duitsland
: Dinah Eckerle, Isabell Roch; Marlene Zapf, Amelie Berger (1), Alina Grijseels, Meike Schmelzer (1), Xenia Smits (2), Julia Behnke (1), Mia Zschocke, Emily Bölk (2), Ina Grossmann (3), Maren Weigel, Angie Geschke (5), Franziska Müller (3), Luisa Schulze (2), Alicia Stolle (1).
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (4), Lois Abbingh (3), Lynn Knippenborg, Delaila Amega (3), Maura Visser, Nycke Groot, Kelly Dulfer (6), Merel Freriks, Martine Smeets (1), Charris Rozemalen (2), Dione Housheer, Estavana Polman (6).
Scheidsrechters: Viktoriia Alpaidze/Tatyana Berezkina (Rusland).
Strafminuten: 0 – 2’ (Dulfer 2’).
Strafworpen: 1/1 – 2/1.

Programma EK:
Zaterdag 1 december 2018 in Montbéliard: Hongarije-Nederland (Groep C) 25-28 (11-11).

Maandag 3 december 2018 in Montbéliard: Spanje-Nederland (Groep C) 27-28 (11-14).
Woensdag 5 december 2018 in Montbéliard: Kroatië-Nederland (Groep C) 23-34 (10-17).
Zondag 9 december 2018 in Nancy: Roemenië-Nederland (Hoofdronde – Groep 2) 24-29 (10-11).
Dinsdag 11 december 2018 in Nancy: Noorwegen-Nederland (Hoofdronde – Groep 2) 29-16 (15-7).
Woensdag 12 december 2018 in Nancy: Duitsland-Nederland (Hoofdronde – Groep 2) 21-27 (11-13).
Vrijdag 14 december 2018 in Parijs, 21.00 uur: Frankrijk-Nederland (Halve finale).
Zondag 16 december 2018 in Parijs: Wedstrijd om derde plaats en finale.