GOALCHA wordt enthousiast ontvangen!

GOALCHA wordt enthousiast ontvangen!

GOALCHA, het begint een begrip te worden in Nederland! De groene bal is op steeds meer plekken te zien en onderdeel geworden van het bewegingsonderwijs.

We nemen even een duik in de statistieken van dit seizoen:
–          In 4,5 maand zijn er 11 workshops door het hele land gegeven.
–          Waar z’n 260 beweegaanbieders aan deel hebben genomen.
–          Uit enquêtes is gebleken dat 89% enthousiast is geworden.
–           Er zijn al ruim 85 GOALCHA materiaal pakketten besteld door het hele land. (Bestaande uit 15 ballen en de speciaal ontwikkelde leskaartenmap)

Het leuke van GOALCHA is dat het werkelijk overal gespeeld kan worden!

Je bent niet afhankelijk van sporthallen, sportvelden en hun lijnen en oppervlaktes. Binnen of buiten, op schoolpleinen, in parken, op straat of zelfs op het strand. GOALCHA kent geen grenzen.

Uiteraard zijn er wel regels waaraan voldaan moet worden:
–          Speel op een klein doel
–          Geen lichamelijk contact
–          3 stappen, niet tippen
–          Fair Play, geen scheidsrechter
–          Na elke doelpoging wisselt het balbezit
–          Geen lijnen of regels over de afmeting van het veld

Benieuwd hoe dit eruitziet? Kijk dan op: www.youtube.com/user/GOALCHA

André van Kemenade is één van de personen die de workshops voor beweegaanbieders geeft en daarnaast ook veel kinderen kennis laat maken met GOALCHA. Hij vertelt over zijn ervaringen:

Wat is je affiniteit met handbal/GOALCHA?
Ik heb vanaf mijn 15e gehandbald,  onder andere in Eindhoven en Grootebroek tot ik geblesseerd raakte. Daarna heb ik veel teams getraind tot mijn werk teveel tijd kostte en ik het niet meer kon combineren.

Hoe wordt het ontvangen door de verengingen?
Bij de verenigingen een GOALCHA-trainer opleiden is lastig, meestal hebben verenigingen geen vrijwilligers die tijd hebben om die clinics te geven. Daarom hebben we voor een andere insteek gekozen, we hebben basisscholen benaderd in de leeftijdscategorie van 4 tot 12 jaar, dat gaat ideaal.

Wat vonden de basisscholen ervan?
Die waren dolenthousiast! En via via komen verenigingen ook om de hoek kijken, en dan worden er clinics gegeven bij verenigingen. We hebben inmiddels 17 basisscholen in Eindhoven gehad.

Hoe vinden de deelnemers  GOALCHA?
De kinderen waren dolenthousiast, de vakleraren ook.  Je hebt een multifunctionele bal wat zelfs Kleuterleidsters  enthousiast maakt  omdat kinderen van groep 1 en 2  er ook veel mee kunnen. En het is handbal gericht, wat uiteindelijk ook het doel is. Het zou toch mooi zijn als er I.p.v. voetbal ook handbal op de schoolpleinen te zien is in de toekomst. We merken ook dat de GOALCHA pakketten regelmatig worden verkocht, en zoals gezegd vinden leerkrachten en kinderen het prachtig.

Hoe is het om de workshops te geven?
Te gek! Ik heb zelf jarenlang in het onderwijs gezeten, ik ben nu met pensioen maar door middel van GOALCHA kan ik alles wat ik leuk vind combineren in mijn vrije tijd. We hebben nu bijna 3000 kinderen gehad, 17 bassischolen van groep 3 t/m 8… Tel maar op! Wij zien het ook niet als een handbal les maar gymles.

Met hoeveel geef je de workshops?
We zijn nu maar met zijn tweeën, we zouden graag meer mensen erbij willen hebben die deze GOALCHA lessen geven. We zijn juist op zoek naar mensen die willen helpen, het mooiste zou zijn als er jonge mensen bij kunnen komen die dit doen, die staan dichterbij de jeugd. Pas maar op, als je ermee in aanraking komt, raak je besmet. 

Als mensen geïnteresseerd zijn stuur een mailtje naar jeugdhandbal@handbal.nl

Laat je besmetten!

SAVE THE DATE
– 22 maart is er, voor de dames interland, een workshop in MartiniPlaza in Groningen! Aanmelden kan hier.
– 16 juni een organiseert het NHV een GOALCHA event. Dit zal zijn voor de heren interland in Almere.
Omcirkel deze datum alvast in de agenda en doe mee!