G-handballers gaan naar Abu Dhabi

G-handballers gaan naar Abu Dhabi

Op 7 maart stappen ze in het vliegtuig: de G-handballers die zijn geselecteerd voor Team NL, de Nederlandse afvaardiging die gaat meedoen aan de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. En deze keer bestaat het Oranje handbalteam uitsluitend uit vrouwen!

Het Nederlandse G-handbalteam is samengesteld uit speelsters van Only Friends (Amsterdam), Koedijk en de Blinkert (Haarlem) en de ploeg is er helemaal klaar voor. Trainster Ellen van Loon: “We hebben inmiddels al acht gezamenlijke trainingen afgewerkt, een officiële teampresentatie gehad én zijn op een kennismakingsweekend geweest. De groep is dus goed voorbereid. Uniek voor dit evenement is dat het team uitsluitend uit vrouwen bestaat. Dat komt omdat we bij het toernooi zijn ingedeeld in een vrouwenpoule. Het niveau is behoorlijk hoog, dus we zullen flink aan de bak moeten, maar door alleen vrouwen te laten spelen zijn de teams wel meer gelijkwaardig. Dat zie ik als een groot voordeel.”

“Behalve op sportief gebied wordt deze reis ongetwijfeld een enorme belevenis, want Abu Dhabi is een heel andere wereld, met een compleet andere cultuur. Daarom is het misschien ook juist wel goed dat onze vrouwen daar gaan laten zien dat ook mensen met een beperking goed kunnen sporten. Verder ligt Abu Dhabi midden in de woestijn en het is er erg warm. Dat zal zeker wennen zijn. Daarom vertrekken we ook ruim van tevoren. En nog een groot verschil: werden we bij vorige edities ondergebracht in scholen, deze keer mogen we verblijven in een vier sterren hotel!”

De Special Olympics World Games, waar de handbalsters aan meedoen, is het grootste evenement voor sporters met een beperking ter wereld: vergelijkbaar met de Olympische Spelen. Het evenement vindt plaats van 14 tot en met 21 maart en er doen zo’n 7000 sporters uit 170 verschillende landen aan mee. De sporters van team NL komen, behalve op het handbalveld, ook uit in sporten als zwemmen, atletiek, judo, tennis, paardrijden en wielrennen. “Je kunt je dus wel voorstellen dat de handbalsters er heel veel zin in hebben om daar aan mee te doen. Ze vinden het super spannend en willen zoveel mogelijk meemaken. De opening bijvoorbeeld, maar ze verheugen zich ook enorm op het leren kennen van andere mensen, het kijken naar wedstrijden in andere sporten en kennismaken met de cultuur daar. Hoe de sportieve kansen liggen kan ik nog niet zo goed inschatten. We zijn al een keer derde geworden en op de vorige Spelen werden we vierde. Maar we weten niet wat we nu tegen gaan komen, qua niveau. We hebben ons goed voorbereid, veel getraind en zijn een hecht team. Dus daar kan het niet aan liggen. Dat maakt ook eigenlijk niet uit, het gaat vooral om het meedoen, plezier hebben en je best doen. Want voor de G-handballers geldt zeker: meedoen = belangrijker dan winnen.”

De G-handbalsters volgen in Abu Dhabi? Ga naar hun Facebookpagina: Team NL Handbal 2019.