Nieuwe bondscoach voor rolstoelhandballers!

Nieuwe bondscoach voor rolstoelhandballers!

Als valide handballer speelde hij onder meer bij Koedijk, VZV, Kolping, CSV, Volendam en maakte deel uit van de selecties van Noord Holland Noord en (Jong) Oranje, als rolstoeler bij CSV. Bij die laatste club leerde Jarin Plasmeyer (43 jaar) ook Bart en Piet Neeft kennen, zijn voorgangers bij het Nederlands team. Want… inmiddels is hij de nieuwe bondscoach van de Oranje rolstoelhandballers. En hij heeft grootse plannen!

Tien jaar geleden gooiden vervelende blessures aan knie en kruisbanden roet in het eten van de handbalcarrière van Plasmeyer. Weg droom om bij een topclub te handballen. Tijdens een familietoernooi bij zijn toenmalige club CSV stapte hij wel in een rolstoel voor een demonstratiewedstrijd. “En dat was leuker én moeilijker dan ik dacht. Het gaf me toen weliswaar nog wel een wat ongemakkelijk gevoel om na afloop gewoon weer uit de stoel te kunnen opstaan en weglopen. Terwijl dat bij veel ‘echte’ rolstoelers niet het geval is. Maar het virus had me wel te pakken: de combinatie van vaardigheid met een rolstoel en handbaltechniek.” In diezelfde periode gaf Bart Neeft aan te stoppen met het trainen van de rolstoelers bij CSV. “Dat vond ik erg jammer, want hij had in vijf jaar tijd iets moois neergezet. Zonde om dat verloren te laten gaan, dus nam ik de trainingen van hem over.”

Het trainersvak zat Jarin al in het bloed, want hij hielp z’n moeder al geruime tijd met trainen van de dames van VZV. “Trainingen verzorgen vind ik leuk en het werken met de rolstoelers heeft een extra uitdaging. Want behendig en vaardig met hun stoel zijn ze al. Ik zie het als mijn uitdaging om hun handbaltechniek verder te verbeteren. Dan kan dit team nog een grote stap maken, denk ik. Internationaal heb ik ook al de nodige teams gezien en die zijn vaak groter en fysiek sterker dan onze spelers. Daar leggen ze het nu misschien nog vaak af. Maar als onze spelers er meer ballen in schieten, dan kunnen ze wel degelijk winnen van fysiek sterke tegenstanders. Dat lijkt simpel, maar is het natuurlijk niet. Ik zie het wel als mijn taak om dat de komende tijd voor elkaar te krijgen. Ik wil meer handbal terugzien op het veld en ik denk dat dat kan met dit team. Ze zijn al heel behendig in de stoel, dat hoef ik ze niet meer te leren. Dat is een groot voordeel, ik kan me volledig op het handbal richten.”                                                                                                                 

De Nederlandse rolstoelers zijn pas begonnen aan hun trainingen met Jarin. “Het is de bedoeling dat we iedere maand een keer trainen. En dan door het land heen, zodat niet steeds dezelfde spelers en speelsters een eind hoeven te reizen.” Bij het laatste EK was Oranje vrij hoog gerankt. “Dat heeft met de mate van de handicaps te maken. Ze hebben toen dus veel in ondertal gespeeld, maar hebben het heel goed gedaan. De meeste mensen van de huidige groep ken ik uit de competitie. Toch zou ik graag zien dat deze groep groter wordt. Voor de aankomende trainingen wil ik de groep dan ook uitbreiden en nieuwe spelers uitnodigen om mee te trainen. Zodat we uiteindelijk ook de competitie kunnen verbreden. Dat is een hele kluif, want er zijn (nog) niet zoveel verenigingen die rolstoelhandbal aanbieden. Daar ligt nog een schone taak voor mij en de bond: het verbreden van de sport (en dus uiteindelijk ook de competitie). Dan hebben we als nationale ploeg meer spelers om uit te kiezen en kan het niveau verder om hoog. Want als het aan mij ligt kan dat zeker nog omhoog, zowel in de competitie als individueel. Genoeg werk voor mij dus, de komende tijd. Maar ik heb er ontzettend veel zin in!”       

De eerste volgende training zondag 19 mei:
Locatie: Quintus, Leeuwerik 1, Kwintsheul
Tijd: 12.00–14.00 uur

De volgende training (2e) is op zaterdag 1 juni voorafgaand aan de Dames Interland tegen Rusland
Locatie: Topsport Centrum Almere
Pierre de Coubertinplein 4, Almere
Tijd: 12.00–13.30 uur training/ clinic
13.45-14.45 DEMO Rolstoelhandbalwedstrijd

Ben je geïnteresseerd of wil je de selectie ook bij jou in de sporthal hebben? Team NL selectie Rolstoelhandbal traint iedere 1ste zondag van de maand. Neem dan contact op met  h.van.es@handbal.nl