Handbalsters VOC pakken derde landstitel op rij

Handbalsters VOC pakken derde landstitel op rij

De handbalsters van OTTO Work Force/VOC hebben de landstitel succesvol geprolongeerd. De Amsterdamse club klopte zondagmiddag Quintus in eigen huis met 22-27. Een week eerder was VOC in de eerste wedstrijd van de best-of-three finale om het landskampioenschap al met 23-20 te sterk.

Voor VOC was het na 2008, 2009, 2010, 2017 en 2018 alweer de zesde nationale titel. Hiermee komt de Amsterdamse club op gelijke hoogte met SEW en Dalfsen. Alleen Swift Roermond (negentien titels), Niloc en Hellas (beiden zeven keer kampioen) waren in het verleden succesvoller.

Bij de eerste titel van VOC in 2008 was ook Quintus de tegenstander en ging de titel eveneens na twee overwinningen naar Amsterdam. Acht jaar daarvoor ging de landstitel ook al naar Amsterdam. Destijds klopte De Volewijckers, één van de fusieverenigingen waaruit VOC is ontstaan, in een best-of-five serie Swift met 3-1. Het was de laatste keer dat de Limburgse recordkampioen in de eindstrijd stond.

Net als een week eerder domineerde VOC het duel in de Eekhouthal. Slechts in de eerste vijf minuten kon Quintus gelijke tred houden: 3-3. Daarna nam de ploeg van trainer Ricardo Clarijs afstand van de thuisploeg door doelpunten van Kim Lunter en twee keer Nikita van der Vliet. De voorsprong van 3-6 had nog groter kunnen zijn als Quintus-keepster Esther de Vos niet de strafworpen van Amy Oostveen en Britt van der Baan had gestopt.

Via Lisanne Zwinkels en routinier Dorien van Wissen creëerde Quintus nog wel de aansluiting (5-6), maar zag vervolgens de Noord-Hollanders gemakkelijk weglopen. VOC speelde in een hoog tempo en was heel effectief in de afronding. Na 7-10 besliste VOC min of meer de wedstrijd met vijf doelpunten op rij van Kaylee Romer, twee keer Britt van der Baan, Pien van der Geest en Bo van Wetering. Quintus was in deze fase niet echt gevaarlijk en kon daar alleen een geslaagde doelpoging van Angelique van Duijvenbode tegenover stellen: 8-15.

Direct na de hervatting stribbelde Quintus heel even tegen en zorgden Anouk Zwinkels en Daisy Hage voor 10-15. Rachel de Haze, die voor het zevende achtereenvolgende jaar in de finale om het landskampioenschap stond, deed iets terug namens VOC. Kim Lunter, Nikita van der Vliet en Kaylee Romer, tevens makelaar in Amsterdam,  tekenden na tien minuten in de tweede helft voor een alleszeggende 11-19 voorsprong. In het restant van de speeltijd kon Quintus de nederlaag nog enigszins beperken, maar de zege en de titel van VOC kwam geen moment in gevaar.