Dames U19 bereiken halve finale op het EK

Dames U19 bereiken halve finale op het EK

De Dames U19 hebben zich geplaatst voor de halve finale op het EK in Hongarije. De ploeg van Monique Tijsterman is al zeker van de halve eindstrijd met nog één wedstrijd te spelen in de Main Round. Ondanks een achterstand bij rust bleven de meiden knokken tegen Rusland. In de slotfase van de wedstrijd speelde ze uitstekend en wisten ze Rusland met 28-31 af te troeven. Morgen speelt de jeugdploeg de laatste wedstrijd in de hoofdronde tegen Frankrijk om 20:30 uur.

Nederlands schoot uit de startblokken. Dankzij een aantal goede reddingen van keepster Larissa Schutrups, mooie geplaatste schoten van Zola Amsen en sterk uitgespeelde aanvallen kwam Oranje na tien minuten spelen op een 3-7 voorsprong. De voorsprong vervloog alleen als sneeuw voor de zon. Drie minuten later was het weer gelijk: 7-7. De Russische meiden bleken over goede afstandsschoten te beschikken.

De Dames U19 zetten hun tanden in de wedstrijd en bleven in het spoor. Een aanval over veel schijven werd feilloos afgerond door Britt van der Baan: 12-11. Rusland leek weg te gaan lopen als ze 14-11 voorkomen, maar Sarah Dekker schoot de bal snoeihard in de kruising en Nikita van der Vliet verzilverde een penalty. Uiteindelijk weet Rusland voor het rustsignaal nog één keer te scoren en zoeken beide ploegen de kleedkamer op bij een stand van 15-13.

Nederland begon slordig aan de tweede helft en kwam 18-15 achter. Dankzij een vliegensvlugge break-out van Sarah Dekker en Nikita van der Vliet werd het gat verkleind naar één doelpunt. Rusland hield het initiatief in de wedstrijd. Elena Mikhaylichenko wist veelvuldig het net te vinden en Nederland leed veel balverlies. Dit resulteerde in een comfortabel voorsprong voor de Russen (24-20) halverwege de wedstrijd.

De Dames U19 bleven knokken. Zoë Sprengers zorgde er hoogst persoonlijk voor dat de ploeg terugkwam in de wedstrijd. De snelle hoekspeelster scoorde drie keer op rij: 24-23. Een cruciale fase brak aan. Rusland mocht aanleggen voor een zeven meter. Deze werd prachtig gestopt door keepster Marit Huibers. Aan de andere kant van het veld scoorde Nikita van der Vliet met een vlieger de gelijkmaker.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd getuige de tussenstanden van 25-25, 26-26 en 27-27. Met nog vijf minuten te spelen kon de wedstrijd twee kanten op. Nederland had de zenuwen prima onder controle en speelde aanvallend uitstekend in de slotfase. Het lukt de ploeg om drie keer op rij te scoren: 27-30. Rusland deed nog wat terug, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Isa Ternede zorgde met een mooie passeerbeweging voor de eindstand van 28-31.

Morgen spelen de Dames U19 de laatste wedstrijd in de hoofdronde. Frankrijk is om 20:30 uur de tegenstander. Alle wedstrijden op het EK zijn live te zien via www.ehftv.com.