Dames U19 winnen zilveren medaille op EK in Hongarije

Dames U19 winnen zilveren medaille op EK in Hongarije

De Dames U19 hebben zilver gewonnen op het EK in Hongarije. In de finale bleek het thuisland een maatje te groot. Bij rust was het verschil gemaakt: 7-14. In de tweede helft was Nederland gelijkwaardig, maar lukte het niet om het verschil te verkleinen. De eindstand werd genoteerd op: 20-27.

Hongarije begon sterk aan de wedstrijd en pakte een 0-2 voorsprong. Na vier minuten tekende Nikita van der Vliet voor de eerste Nederlandse treffer vanaf de penaltystreep. Dankzij mooie passeerbewegingen van Zoë Sprengers en Nyala Krullaars en een verwoestend afstandsschot van Nyala tekende Oranje voor een gelijke stand: 4-4. 

Hongarije pakte het initiatief in de wedstrijd en scoorde drie keer op rij. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman knokte zich terug met een loep zuiver schot van Sarah Dekker: 6-8. Toch konden de meiden niet voorkomen dat Hongarije vijf keer achter elkaar het net vond.

Het Hongaarse team was fysiek sterk, speelde snel handbal en had een top keepster onder de lat staan. In de eerste wist de doelvrouw een stoppercentage van maar liefst 60 procent te halen. Ondanks een mooie goal van Britt van der Baan was het verschil bij rust zeven goals: 7-14. 

Nederland begon goed aan de tweede helft. Door een lobje over de keepster van Nyala Krullaars en een snelle break-out van Zoë Sprengers werd het verschil verkleind naar vijf goals. 

Nederland speelde een gelijkwaardige tweede helft, maar verder inlopen lukte niet. Nederland leed teveel balverlies en dat werd genadeloos afgestraft. Daarnaast bleek de Hongaarse keepster ook in de tweede helft een grote sta-in-de-weg. Hongarije heeft zich verdiend gekroond tot Europees kampioen in de kolkende Audi Arena Györ

Persoonlijke prijs
Twee Nederlandse speelsters gingen er met een mooie persoonlijke prijs vandoor. Larissa Nüsser en Zoë Sprengers bemachtigden een plek in het All-Star Team. Larissa werd verkozen tot beste middenopbouw van het toernooi en Zoë als beste linkerhoek.

Evenaring top prestatie
Nederland kan terugkijken op een sterk toernooi. Met het winnen van de zilveren medaille evenaren ze de prestatie van ploeg die in 2011 zilver won. Speelsters als Estavana Polman, Lois Abbingh en Tess Wester maakte deel uit van dat team. Bondscoach Monique Tijsterman stond ook toen aan het roer. 

Reactie aanvoerster Nikita van der Vliet: “Het was al super vet toen we het veld opkwamen. Je ziet al dat publiek juichen en dat is natuurlijk een andere sfeer dan je gewend bent. Tijdens de wedstrijd probeer je dat los te laten en je te focussen op jezelf, maar ik merkte dat het echt wel moeilijk is om zo’n eerste finale te spelen tegen de Hongaren in het thuisland. We moeten ervan genieten dat we tweede zijn geworden. Ik ben trots op het team”

Reactie bondscoach Monique Tijsterman: “Ik ben super trots op de groep. We hebben een fantastisch toernooi gespeeld en natuurlijk hoop je dat je in de finale de beste wedstrijd van het toernooi gaat spelen, maar ik denk dat de meiden zeker in het begin heel erg onder de indruk waren van alles wat hier gebeurde. We hebben ons best gedaan, er hard voor gewerkt. Ik ben gewoon super trots”.

Selectie Dames U19:
Naam                                      Club

Zola Amsen                              OTTO Work Force/VOC
Britt van der Baan                  OTTO Work Force/VOC
Roos Daleman                         Morrenhof Jansen/Dalfsen
Sarah Dekker                           Westfriesland/SEW
Pien van der Geest                  OTTO Work Force/VOC
Marit Huiberts                         OTTO Work Force/VOC
Nyala Krullaars                        Morrenhof Jansen/Dalfsen
Larissa Nüsser                         København Håndbold (DEN)
Larissa Schutrups                   E&O
Zoë Sprengers                          OTTO Work Force/VOC
Isa Ternede                               OTTO Work Force/VOC
Kirsten Theron                         OTTO Work Force/VOC
Danique Trooster                    Boer’n Trots Kaas/DSVD
Floor Tutert                              PCA/Kwiek
Nikita van der Vliet                 OTTO Work Force/VOC
Marit Winkels                          Boer’n Trots Kaas/DSVD

Begeleiding:
Monique Tijsterman                   Bondscoach
Natasja Bekker-Kivit                  Assistent bondscoach
Ricardo Clarijs                             Trainer
Maarten Groeneveld                   Fysiotherapeut
Monique van der Lans               Teammanager

Toernooiverloop Dames U19:
Poulefase:

De eerste wedstrijd van het toernooi was een echte thriller. Nederland won in de slotseconden van Duitsland met één goal verschil: 31-30. Een dag later werd er een knappe overwinning geboekt op Denemarken (24-20). Dankzij deze overwinning was Nederland al zeker van een plek in de Main Round. Het duel tegen Kroatië was er één voor de statistieken. De wedstrijd werd gemakkelijk gewonnen met 30-23.

Main Round:
In de Main Round speelde de meiden een erg sterke pot tegen wereldkampioen Rusland. Bij rust stonden ze twee goals achter, maar in de tweede helft wisten ze de achterstand om te buigen naar 28-31 winst. Door deze overwinning plaatste de ploeg zich als eerste voor de halve finale. De wedstrijd tegen Frankrijk,  twee dagen later, deed er niet meer toe. De Fransen wilde met een goed gevoel naar huis en wonnen met 28-31.

Halve finale:
Na een zinderende wedstrijd versloeg de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman Noorwegen met 31-29. In de eerste helft waren de meiden heer en meester. Ze gingen rusten met een comfortabele stand: 16-11. Noorwegen gaf zich niet gewonnen en wist de achterstand om te buigen in een 26-27 voorsprong. Nederland liet zich niet van de wijs brengen en wist de wedstrijd in de slotminuten naar zich toe te trekken.