Sporten doen we samen!

Sporten doen we samen!

Diverse sportbonden, NOC*NSF, de Alliantie Gelijkspelen en Pride and Sports hebben de handen ineengeslagen en nemen samen deel aan de Canal Parada. ‘Wij zijn trots dat wij als NHV deelnemen aan deze samenwerking waarbij ons bestuur en de directie volledige steun bieden’ zegt Henne van Es, medewerkster Veilig Sporten van de handbalbond. Het NHV staat voor: Iedereen mag en kan sporten ongeacht zijn of haar geaardheid en moet zich veilig en thuis kunnen voelen bij onze handbalverenigingen. Niet alleen op en rond de Pride op 3 augustus, maar het hele jaar door. Het helpt om het onderwerp aandacht te geven en bespreekbaar te maken, dit blijkt nog steeds nodig in de sportwereld.

Verbinding
Sport betekent plezier voor iedereen. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen en bovenal zichzelf kan zijn. Naast bijvoorbeeld etnische achtergrond mag ook seksuele voorkeur of oriëntatie niets uitmaken bij de deelname aan sport. De deelnemende sportbonden constateren dat dit helaas nog niet altijd en overal vanzelfsprekend is. Ook en soms juist in de sport niet. ‘Ik ben blij met dit gezamenlijke initiatief,’ zegt NOC*NSF voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg. Zo kunnen we aan Nederland laten zien dat we samen werken aan de acceptatie van LHBTI in de sport. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen en bovenal, zichzelf kan zijn in de sport. Sport is plezier voor iedereen!’

Sportboot
De boodschap ‘Sporten doen we Samen!’ staat op de sportboot centraal en is bewust simpel en verbindend. Natuurlijk vinden we het in de sport normaal dat iedereen zichzelf kan zijn. Om dat in de praktijk ook te realiseren, is extra aandacht nodig. Deelname aan deze botenparade geeft uiting aan de gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid. Na de al bestaande impliciete acceptatie van LHBTI in de sport, creëren de sportbonden op de boot een gezamenlijk podium om dit ook expliciet te maken. Zo wordt vertegenwoordiging van LHBTI in de sport een normale zaak.

Topsporters
Met een aantal bekendere reeds gestopte topsporters staat de sport op de boot stil bij het verleden. Zo varen schaatssters Yvonne van Gennip en Marianne Timmer, atlete Nelli Cooman, en tafeltennisser Trinko Keen mee. Te vaak bleek in het verleden dat LHBTI-sporters zich niet veilig genoeg voelden om expliciet voor hun voorkeur uit te kunnen komen. Daar tegenover laat de sport zien bezig te zijn met de toekomst; met het meevaren van huidige sporters als Oranjeleeuwinnen Kelly Zeeman en Merel van Dongen, waterpoloër Jelto Spijker en zwemmer Jeroen Westenbrink, volleybalster Kim de Wild, sportvisser Anja Groot en zeilster Annette Duetz. Samen met hen kijkt de sport vooruit om de acceptatie van LHBTI binnen de sport vergroten.

De zestien deelnemende sportbonden zijn KNRB (roeien), NTTB (tafeltennis), KNGU (gymnastiek), NHV (handbal), Atletiekunie, KNZB (zwemmen), Sportvisserij Nederland, KNLTB (tennis), KNHS (paardensport), KNHB (hockey), KNVB (voetbal), NBB (basketbal), NeVoBo (volleybal), KNBSB (honk- en softbal), SFN (skateboarden) en Watersportverbond. Ook NOC*NSF doet mee in dit initiatief, samen met de Alliantie Gelijkspelen en Prideandsports.com.

Sporten is voor iedereen en sporten doe je samen. Bekijk de video over de sportboot hieronder en kijk voor alle informatie op de site van PrideandSports.com, die zich inzet voor meer zichtbaarheid van LHBTI’ers in de sportwereld.