Dames U17 gaan ondanks winst strijden voor plek negen op EK

Dames U17 gaan ondanks winst strijden voor plek negen op EK

Ondanks een overwinning op Portugal is het de Dames U17 net niet gelukt om door te dringen tot de Main Round op het EK. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs stond voor de opgave om met vier doelpunten verschil te winnen van Portugal. Het werd een overwinning met één goal verschil: 35-34. De Oranjemeiden gaan nu strijden voor plek negen, dat recht geeft op het laatste WK-ticket.

Portugal tekende voor de eerste treffer in de wedstrijd. Roos Daleman vond vanaf de hoek het net en Lynn Kuipers schoot hard raak van afstand. De Portugese meiden gingen iets secuurder om met hun kansen en wisten een 3-7 voorsprong te pakken. Nederland vocht zich terug tot 6-7, dankzij goals van Jessie van de Ruit, Rianne van Rijnsoever en Esma Staal.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Het verschil schommelde lange tijd tussen de één a twee goals. Na twintig minuten spelen lukte het de Oranjemeiden om de gelijkmaker te maken. Romé Steverink scoorde twee keer knap vanaf de hoek en zorgde er zo voor dat de stand 12-12 werd. Portugal sloeg voor de rust een gat van twee goals: 14-16. Esma Staal bracht Nederland met een mooie passeerbeweging één goal dichterbij. De jeugdploegen zochten de kleedkamer op bij de ruststand: 15-16.

Ook in de tweede helft ontliepen beide ploegen elkaar weinig. Portugal wist een gaatje te slaan van twee goals: 20-22. Nederland boog de achterstand in een paar minuten tijd om in een 25-22 voorsprong. Het lukte de Oranjemeiden alleen niet om verder door te drukken.

Met nog drie minuten te spelen en een stand van 33-30 leken er mogelijkheden te liggen, maar de kansen werden gemist en onnodig balverlies geleden. Portugal kon terugkomen tot 33-32. Het geloof in een stunt zakte langzaam weg bij Nederland.

Portugal kwam vlak voor tijd op gelijke hoogte. Gelukkig wist Fem Boeters te scoren vanaf de cirkel en de winst veilig te stellen: 35-34. Dankzij de overwinning neemt Nederland twee punten mee naar de tussenronde. De strijd om plek negen en het laatste WK-ticket rest voor Oranje.