Dames U17 degraderen op EK na verlies tegen Kroatië

Dames U17 degraderen op EK na verlies tegen Kroatië

De Dames U17 hebben vandaag met 28-26 verloren van Kroatië. Na een razend spannende slotfase trok Kroatië de overwinning over de streep. De nederlaag betekent dat de jeugdploeg degradeert op het EK. Morgen gaan de meiden om 12:00 uur spelen voor plaats 15/16 tegen Portugal of Spanje.

Nederland pakte een prima 2-4 voorsprong in de beginfase van de wedstrijd. Dankzij goed keeperswerk van Senna van Galen en een mooie passeerbeweging van Esma Staal werd het verschil vergroot na drie doelpunten: 4-7. Nederland hield de voorsprong lange tijd vast. Jessie van de Ruit passeerde haar tegenstandster alsof ze er niet stond en tekende voor de 7-9.

Oranje liep tegen een tijdstraf aan en Kroatië maakte daar handig gebruik van. Ze scoorde twee keer op rij en kwamen op gelijke hoogte. De wedstrijd ging gelijk op. Met nog vijf minuten te spelen in de eerste helft drukte Kroatië het gaspedaal in. Ze scoorde vier keer op rij, voornamelijk met afstandsschoten. Amber Verbraeken zorgde er met een mooi schot vanaf de hoek voor dat de ruststand werd bepaald op: 16-13.

Nederland begon goed aan de tweede helft en verkleinde de achterstand naar één goal. Kroatië vond al snel twee keer en dus moest Nederland aan een nieuwe inhaalslag beginnen. Oranje was bij 18-17 en 19-18 dichtbij een gelijkspel. Dankzij Pipy Wolfs die sterk doorging op de cirkel, een mooi afstandsschot van Esma Staal en een verzilverde penalty kwam Oranje op voorsprong: 21-20. Kroatië vond twee keer het net.

Nederland toonde veerkracht en boog de achterstand weer om. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs scoorde drie keer op rij met mooie treffers van Pipy Wolfs, Esma Staal en Jessie van der Ruit en leidde de wedstrijd: 22-24. Kroatië knokte zich terug. Met nog zes minuten te spelen was de stand in evenwicht: 25-25. Het kwartje kon beide kanten opvallen. Kroatië pakte het initiatief en scoorde twee keer achter elkaar.

Nederland bleef knokken en Esma Staal mocht vanaf de zeven meter lijn aanleggen voor een penalty. Ze benutte de kans. Oranje liep tegen een onnodige tijdstraf aan. Toch lukte het om aanvallend weer een penalty te verkrijgen. De keepster van Kroatië wist deze poging van Esma Staal te stoppen. De Kroatische ploeg scoorde nog een keer en bepaalde de eindstand op 28-26.