MAKE HOLLAND GREAT AGAIN WIL SCHELDEN TEGEN SCHEIDSRECHTERS STOPPEN

MAKE HOLLAND GREAT AGAIN WIL SCHELDEN TEGEN SCHEIDSRECHTERS STOPPEN

Introductie van de “Not So Great-kaart” moet sportklimaat in Nederland verbeteren.
Het NHV steunt dit initiatief. 

Scheidsrechters worden uitgescholden. Sterker nog, álle scheidsrechters in Nederland worden uitgescholden. 100% dus. En dat terwijl ze in de meeste gevallen vrijwillig hun stinkende best doen om spelers en publiek een leuke wedstrijd te bezorgen. Daar willen de makers van het BNNVARA-programma Make Holland Great Again verandering in brengen met de introductie van de Not So Great-kaart. Hoor jij scheldwoorden gericht aan de arbitrage? Deel de Not So Great-kaart uit om te laten weten dat dit niet door de beugel kan. Zo steken we met z’n allen scheidsrechters een hart onder de riem!

In Make Holland Great Again maakt presentator Sahil met zijn team inzichtelijk hoe groot het probleem is. In hun rondgang langs scheidsrechters, spelers en toeschouwers van verschillende sportverenigingen blijkt dat schelden nog steeds overal voorkomt. Onderzoek wijst uit dat een reactie op ongepast gedrag ervoor kan zorgen dat mensen hun gedrag aanpassen. Maar iemand aanspreken op zijn of haar taalgebruik is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Een Not So Great-kaart kan dan een uitkomst zijn. Je lokt er geen extra discussie mee uit, maar wijst een ander er wel op dat het gedrag niet toelaatbaar is.

De kaart werkt als volgt:
Stel je staat aan de zijlijn en iemand scheldt de scheidsrechter de huid vol. Dan trek je gewoon je Not So Great-kaart en geef je deze aan die persoon. Op die kaart staat duidelijk wat de actie inhoudt. Diegene die ‘m ontvangt, kan z’n gedrag great maken door de kaart weer door te geven op het moment dat hij of zij een scheldtirade hoort. Dus: “hoor je een scheldwoord, geef de kaart voort!”

Verenigingen kunnen hier de Not So Great kaarten kosteloos verkrijgen en deze naar eigen invulling verspreiden. Na de uitzending is alle informatie en de campagnefilm te vinden op makehollandgreatagain.bnnvara.nl. 

De 5e aflevering van Make Holland Great Again is aanstaande dinsdag 17 september te zien om 20.25 uur op NPO3.