Nederland boekt oefenzege op Polen B: 27-24

Nederland boekt oefenzege op Polen B: 27-24

In voorbereiding op het Europees Kampioenschap in januari 2020 speelt het Nederlands Herenteam deze week vier oefenwedstrijden. Het eerste duel werd in Sittard met 27-24 gewonnen van Polen B. Morgen treffen beide landen elkaar opnieuw. Ditmaal klinkt het beginsignaal om 19:30 uur in Panningen. Op vrijdag 25 oktober treedt de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson aan tegen Slovenië. Twee dagen later, op zondag 27 oktober wacht de laatste oefenpot tegen Oostenrijk.   

Nederland liep in de eerste seconden van de wedstrijd tegen een tijdstraf aan. Polen kreeg meteen de kans om vanaf de zevenmeterstreep voor de eerste treffer van de wedstrijd te tekenen en deed dat via Marcel Sroczyk. Nederland kwam snel op gelijke hoogte. Alec Smit vond het net na een mooie breedte pass van Tim Remer.

In de beginfase gingen beide ploegen gelijk op getuige de standen: 2-2, 3-3, 4-4. Na tien minuten kwamen de Oranjemannen voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Ephrahim Jerry schoot de bal snoeihard in de kruising. De middenopbouwer kwam goed uit de startblokken met drie treffers in eerste dertien minuten. Daarnaast was er een hoofdrol weggelegd voor keeper Gerrie Eijlers. Met twee penalty stops en een aantal prachtige reddingen.

Polen wist in het spoor te blijven en trok de stand meerdere keren gelijk. De Oranjeheren kregen meer grip in de verdediging en wisten vier keer op rij te scoren. Via tweemaal Rutger ten Velde, een breakout van Kay Smits en een rebound van Jasper Adams liep Oranje uit naar 10-7.

Het gat van drie doelpunten verschil werd niet lang vastgehouden. In no-time had Polen de achterstand ongedaan gemaakt. Ephrahim Jerry wist van afstand opnieuw het net te vinden. Polen scoorde vlak voor het rustsignaal met een afstandsschot en bepaald de ruststand op 11-11.

In de tweede helft begon Mark van den Beucken onder de lat. De jonge keeper wist Polen een aantal keer knap van het scoren af te houden. Nederland was in het begin van de tweede helft slordig in de passing, waardoor Polen twee keer kon profiteren in de fastbreak. Daartegenover stonden mooie goals van Kay Smits en Alec Smit en zo bleef de stand gelijk: 13-13.

Patrick Miedema passeerde zijn tegenstander alsof hij er niet stond, Alec Smit rondde feilloos af vanaf de hoek en Rutger ten Velde deed hetzelfde aan de andere kant van het veld. Zo liep Oranje uit naar een 16-13 voorsprong. De Poolse ploeg kreeg twee tijdstraffen vlak na elkaar, waardoor ze met twee man minder op het veld stonden.

De Oranjemannen profiteerde optimaal met een verzilverde penalty van Rutger ten Velde en een raak schot van keeper Mark van den Beucken over het hele veld in het lege doel. Het verschil van vier doelpunten stond op het scorebord: 18-14.

Polen gaf zich niet gewonnen en liep twee goals in. Alec Smit toonde aan dat hij weinig ruimte nodig had om tot scoren te komen. Zijn positiegenoot Niels Versteijnen bewees ook over deze kwaliteiten te beschikken en vond twee keer het net. Polen trakteerden de toeschouwers op een aantal mooie acties en doelpunten en zo was de tweede helft aantrekkelijk om naar te kijken.

Vijf minuten voor tijd wist Jasper Adams het lege doel te vinden, nadat Polen tegen een tijdstraf aan was gelopen. Nederland bracht de marge op vier doel: 25-21. De overwinning kwam niet in gevaar. Tim Remer bepaalde de eindstand op 27-24.

Selectie Nederlands Herenteam:

Samir Benghanem, Evert Kooijman, Niels Versteijnen (2), Patrick Miedema (1), Iso Sluijters (2), Luc Steins (1), Mark van den Beucken (1), Robin Schoenaker, Kay Smits (2), Jasper Adams (3), Ephrahim Jerry (4), Alec Smit (5), Gerrie Eijlers, Rutger ten Velde (5), Tim Remer (1).