Wanneer is Nederland gekwalificeerd voor het OKT?

Wanneer is Nederland gekwalificeerd voor het OKT?

Op zaterdag 30 november begint voor de Nederlandse handbaldames het WK 2019 in Tokio, met de eerste poulewedstrijd tegen Slovenië. Verder zitten de Oranjedames in de poule met Angola, Cuba, Servië en Noorwegen.
Klik hier voor het wedstrijdprogramma en waar de wedstrijden te zien zijn. 

Olympische Spelen 2020
Aan de Olympische Spelen in Tokio 2020 doen 12 landen mee. Op dit moment zijn vijf landen al gekwalificeerd. Dit zijn:

  • Japan (gastland)
  • Zuid Korea (Aziatisch Kampioen 2018)
  • Angola (Afrikaans Kampioen 2018)
  • Frankrijk (Europees Kampioen 2018)
  • Brazilië (winnaar Pan-Amerikaanse Spelen 2018)

Ook voor de winnaar van het WK 2019 is rechtstreeks een plaats verkrijgbaar voor de Olympische Spelen. De overige zes plaatsen worden verdeeld tijdens drie Olympisch Kwalificatie Toernooien (OKT), waarbij van elk toernooi de nummers 1 & 2 zich plaatsen voor de Olympische Spelen.

Regels OKT-kwalificatie
Via drie verschillende scenario’s kunnen de Nederlandse handbaldames zich plaatsen voor het OKT.

Scenario 1: Nederland eindigt in de top 7 van het WK en is direct gekwalificeerd voor het OKT. Mocht een al geplaatst land (Japan, Zuid Korea, Angola, Frankrijk & Brazilië) in de top 7 eindigen, schuiven de plekken door. Het achtste en mogelijk negende land op het WK 2019 neemt dan deel aan het OKT.

Scenario 2: Als een Europees land het WK 2019 wint, worden 2 plaatsen voor het OKT verdeeld op basis van de resultaten van het EK 2018. Hierdoor zullen Rusland (2e op EK 2018) en Nederland (3e op EK 2018) zich kwalificeren voor het OKT. Dit scenario geldt ook indien Nederland buiten de top 7 eindigt op het WK.

Scenario 3: Als een Europees land 2e wordt op het WK 2019 en Australië behaalt niet minimaal een 12e plaats, zullen Rusland en Nederland zich kwalificeren voor het OKT. Nederland hoeft in dit scenario niet in de top 7 van het WK te eindigen.