Nederland wint van Cuba op het WK in Japan

Nederland wint van Cuba op het WK in Japan

Door een overtuigende 51-23 zege op Cuba heeft het Nederlands Damesteam extra vertrouwen getankt voor de laatste twee groepswedstrijden bij het WK. In de Aqua Dome in Kumamoto had de ploeg van bondscoach Emmanuel  Mayonnade bij het rustsignaal al een 22-11 voorsprong.

Het Nederlands Damesteam speelde één keer eerder tegen Cuba. Vier jaar geleden tijdens het WK in Denemarken waar Oranje knap de WK-finale speelde, won Nederland In Næstved op het eiland Sjælland na een 20-13 voorsprong bij de rust overtuigend met 45-23.

Het krachtverschil tussen Nederland en Cuba is vanaf het beginsignaal duidelijk. De Oranjedames zijn vanaf de eerste minuut scherp en staan dankzij drie goals van Angela Malestein al snel op een 5-2 voorsprong. Snelle aanvallen worden afgewisseld met slordig balverlies aan Nederlandse kant. Nederland is constant op zoek naar de opties voorin wat goals oplevert van Dione Housheer, Angela Malestein, Lois Abbingh en Bo van Wetering.  Dit zorgt voor een voorsprong van zes doelpunten: 9-3.

In het tweede deel van de eerste helft wordt Nederland wat slordiger in de afronding. Één op één situaties met de Cubaanse keepsters worden gemist. De Oranjedames krijgen echter zo veel kansen dat de ploeg toch uit weet te lopen naar tien doelpunten verschil: 17-7. Dankzij goals van Lois Abbingh (2x), Debbie Bont (2x) en Laura van der Heijden gaan de teams rusten met een stand van 22-11 in het voordeel van Nederland.

Cuba scoort de eerste twee doelpunten van de tweede helft. Nederland loopt via Merel Freriks vrij snel tegen een twee minuten tijdstraf aan. De speelsters herstellen zich snel en via speelster van de wedstrijd Angela Malestein lopen de Oranjedames uit: 29:15. Nederland blijft scoren maar laat af en toe een gat vallen in de dekking waardoor ook Cuba goaltjes meepikt.

Aan de hand van een sterk spelende Inger Smits scoren de Nederlandse dames er op los. Bo van Wetering weet het net goed te vinden en ook Lois Abbingh heeft het vizier op scherp staan: 40-21. Met nog tien minuten te spelen werkt Oranje richting de vijftig doelpunten. Het is Dione Housheer die het vijftigste doelpunt hard tegen de touwen gooit. Het slotakkoord is voor de sterk keepende Tess Wester: 51-23.

Het Nederlands Damesteam heeft door de winst op Cuba plaatsing voor de hoofdronde nog altijd in eigen hand. Als Noorwegen later vandaag van Servië wint, heeft Nederland op donderdag aan een overwinning met meer dan zes doelpunten verschil tegen Servië voldoende om zich te plaatsen voor de hoofdronde. Op de laatste dag van de groepsfase spelen Servië en Slovenië nog tegen elkaar maar wat de uitslag ook wordt, minimaal één van de twee ploegen eindigt dan onder Oranje.

 Kumamoto, 3 december 2019:
Nederland-Cuba 51-23 (22-11)
Nederland: 
Rinka Duijndam, Tess Wester (1), Jessy Kramer (1), Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (3), Lois Abbingh (10), Larissa Nüsser (2), Danick Snelder (2), Bo van Wetering (5), Kelly Dulfer, Merel Freriks (1), Inger Smits (4), Martine Smeets (2), Angela Malestein (11), Dione Housheer (5), Estavana Polman (2)

Cuba: Niurkis Mora Arias, Indiana Cedeno Ramos, Danielys Herranz Reyes, Liliamnis Rosabal Salazar (2), Schakira Robert Reinoso (2), Arisleidy Marquez Herrera (1), Lisandra Lusson Miranda (3), Gleinys Reyes Gonzalez (2), Yunisleidy Camejo Rodriguez (3), Nahomis De La Musteijer Hernandez, Lorena Aide Tellez Delgado (1), Eyatne Rizo Gomez (1), Nahomi Marquez Jabique, Yennifer Amanda Toledo Abreu (2), Yarumy Cespedes (4) Chirino, Rosa De La Caridad Leal Armenteros (2).

Scheidsrechters: Mariana Garcia / Maria Ines Paolantoni (ARG) 
Strafminuten: 
10’ – 12’ (Freriks 2’, Nusser 2’, Snelder 2’, van der Heijden 2’, Malestein 2’ – Lusson Miranda 2’, Tellez Delgado 2’, Musteijer Hernandez 2’, Leal Armenteros 2’, Toledo Abreu 2’,  Reyes Gonzalez 2’)
Strafworpen: 
9/10 – 3/4

Wedstrijdschema:
– 5 december 10:00 uur Servië-Nederland
– 6 december 12:30 uur Nederland-Noorwegen

De genoemde tijden zijn de Nederlandse tijden. Er is acht uur tijdsverschil met Kumamoto.