Nederland wint van Servië en is door naar de Main Round

De Oranjedames hebben door de klinkende zege op Servië de Main Round van het WK in Japan bereikt. In Kumamoto won de ploeg met 23-36 van de Servische Dames.

Het Nederlands Damesteam boekte in het recente verleden goede resultaten tegen Servië. Van de tien onderlinge ontmoetingen ging er slechts één verloren en dat is alweer elf jaar verleden. Oranje speelde bij het WK twee jaar geleden in het Duitse Leipzig in de groepsfase gelijk: 27-27. Daarvoor won Nederland zes keer. Daarbij waren overtuigende zeges bij het EK 2016 in Zweden (35-27) en het WK 2015 in Denemarken (36-20).

Nederland start scherp aan de belangrijke wedstrijd tegen Servië. Al snel staat het 0-3 voor de Oranjedames, dankzij goals van Laura van der Heijden, Estavana Polman en Danick Snelder. Servië weet pas na zes minuten de eerste goal van de wedstrijd te maken uit een 7-meter. Het is Nederland dat verder uit weet te lopen via snelle aanvallen die ook nog eens uitstekend worden afgerond. Na tien minuten staat het 2-7 in het voordeel van het Nederlands Damesteam.

In het tweede deel van de eerste helft gaat Nederland door met scoren: 7-13. Met de teruggekeerde Kelly Dulfer in de dekking, komt Servië er bijna niet doorheen. De voorsprong wordt uitgebreid naar tien goals, nadat Nederland vijf keer op rij weet te scoren: 10-20. Met name Laura van der Heijden en Estavana Polman nemen Nederland in de eerste helft bij de hand met beiden vijf doelpunten. De ploegen zoeken de kleedkamers op met een ruststand van 12-20.

Estavana Polman schiet de eerste goal van de tweede helft tegen de touwen. Het duurt wederom lang voordat Servië scoort, na acht minuten is het Marije Obradovic die raak schiet: 13-22. Via Estavana Polman (2x) en Kelly Dulfer (2x) vergroten de Oranjedames de voorsprong naar 12 doelpunten.

Prachtig samenspel richting de Servische goal wordt afgewisseld met sterke verdedigende acties. Tess Wester is een aantal keer belangrijk met goede reddingen. Rond de vijftigste minuut weet Servië het gat iets te dichten, het verschil wordt verkleind naar acht doelpunten: 23-31. De laatste vijf minuten geeft Nederland nog flink gas en wordt via Lois Abbingh (2x), Larissa Nusser (2x) en Dione Housheer de eindstand van 23-36 bereikt.

Kumamoto, 5 december 2019:
Servië – Nederland 23-36 (12-20)
Servië:
Jovana Risovic, Katarina Tomasevic, Sanja Radosavljevic, Jelena Trifunovic (6), Dijana Stevin, Jelena Lavko (1), Zeljka Nikolic (2), Andela Janjusevic, Ana Kojic, Sladana Pop-Lazic (1), Dijana Radojevic, Marije Obradovic (6), Jovana Jovovic, Jovana Stoilkovic, Kristina Liscevic (6), Dragana Cvijic (1).

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (6), Debbie Bont, Lois Abbingh (6), Larissa Nüsser (3), Danick Snelder (3), Bo van Wetering (1), Kelly Dulfer (6), Merel Freriks, Inger Smits, Martine Smeets, Angela Malestein (2), Dione Housheer (1), Estavana Polman (8)

Scheidsrechters: Charlotte Bonaventura / Julie Bonaventura (FRA)
Strafminuten:
8’ – 8’ (Laura van der Heijden 2’, Lois Abbingh 2’, Kelly Dulfer 2’, Estavana Polman -Trifunovic 2’, Obradovic 2’, Stoilkovic 2’, Cvijic 2’)