ORANJEDAMES WERELDKAMPIOEN!!!!

De Oranjedames zijn op het WK in Japan wereldkampioen geworden na een 29-30 overwinning op Spanje. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade staat voor het eerst in de geschiedenis op de hoogste trede van het WK. Nederland is tevens automatisch geplaatst voor de Olympische Spelen 2020 in Tokyo en het WK 2021 in Spanje.

Zowel Nederland als Spanje stonden eerder twee keer in een finale van een titeltoernooi maar wonnen nog nooit. Steeds was Noorwegen te sterk in de eindstrijd. Spanje bereikte de eindstrijd bij het EK 2008 in Macedonië (34-21 verlies) en EK 2014 in Hongarije en Kroatië (28-25 nederlaag). Oranje kwam voor het eerst in de finale bij het WK 2015 in Denemarken waar Noorwegen met 31-23 te sterk was. Een jaar later was het Nederlands Damesteam bij het EK in Zweden heel dicht bij de eerste titel en werd de finale tegen de Scandinavische formatie nipt met 30-29 verloren.

Op weg naar de WK-finale wonnen Nederland en Spanje beiden van Noorwegen. Oranje won in de groepsfase met 30-28. Spanje was in de halve finale met 28-22 te sterk voor Noorwegen.

Het Nederlands Damesteam is inmiddels een constante factor in de internationale handbaltop. Met het bereiken van de halve finale bij het WK zorgde Oranje voor een unieke prestatie. Het Nederlands Damesteam is de enige ploeg die bij de laatste zes titeltoernooien (WK 2015, Olympische Spelen 2016, EK 2016, WK 2017, EK 2018 en WK 2019 steeds de laatste vier haalde.

Over drie maanden spelen Nederland en Spanje twee keer tegen elkaar in het kader van de EK-kwalificatie. Beide landen wonnen de eerste kwalificatiewedstrijden met groot verschil van Oostenrijk en Griekenland

Het is Spanje dat de eerste goal van de WK-finale maakt en direct een voorsprong pakt. De Oranjedames beginnen slordig en de aanvallen komen niet uit de verf. Na vijf minuten is het Spanje dat een 5-2 voorsprong heeft. Deze voorsprong geven ze niet direct uit handen. Het lukt Nederland na zestien minuten om op gelijke hoogte te komen na vier doelpunten van achtereenvolgend: Angela Malestein, Estavana Polman (2x) en Lois Abbingh.

In het tweede deel van de eerste helft begint de Nederlandse aanval te draaien en de dekking staat goed. Met name de afstandsschoten van Lois Abbingh en Estavana Polman en de snelheid in de aanval zorgen ervoor dat Nederland en Spanje gelijk op gaan. Met nog vijf minuten te gaan keert keepster Rinka Duijndam een 7-meter van Spanje. Waar de Spaanse aanval er lastig doorheen komt is die van Nederland scherp. Na 26 minuten is het Danick Snelder die Oranje voor het eerst op voorsprong zet: 12-13. Via doelpunten van Debbie Bont, Estavana Polman en Danick Snelder zoeken de teams met een stand van 13-16 in het voordeel van Nederland de kleedkamers op.

Oranje start scherp aan de tweede helft. Al snel wordt de voorsprong uitgebreid naar 17-22 via doelpunten van Lois Abbingh, Estavana Polman, Danick Snelder, Debbie Bont en opnieuw Estavana Polman. Daarna komt Spanje terug en begint de aanval van Nederland te verslappen. Spanje is scherp in de afronding. Halverwege de tweede helft staat het 21-24.

Het is de opmars voor een zenuwslopend laatste kwartier. Spanje weet terug te komen tot op één doelpunt: 26-27. Met nog anderhalve minuut te spelen staat het 29-29. De Nederlandse aanval mislukt en Spanje heeft nog veertig seconden om te scoren. Het is Tess Wester die een cruciale redding verricht. Een rode kaart in de laatste seconden na een overtreding op Tess Wester van Ainhoa Hernandez Serrador zorgt ervoor dat Oranje in de laatste seconde een 7-meter worp mag nemen. Lois Abbingh, de topscorer van het toernooi, is haar zenuwen de baas en scoort de winnende treffer in de WK-finale: 29-30. De Oranjedames zijn voor het eerst in de geschiedenis Wereldkampioen!

Kumamoto, 15 december 2019:
Spanje – Nederland 13-16 (29-30)

Spanje: Maria Nunez Nistal, Silvia Arderius Martin, Elisabet Cesareo Romero, Silvia Navarro Gimenez, Jennifer Gutierrez Bermejo, Maitane Echeverria Martinez, Marta Lopez Herrero (6), Nerea Pena Abaurrea (3), Lara Gonzalez Ortega (1), Soledad Lopez Jimenez (2), Alicia Fernandez Fraga (5), Almudena Rodriguez Rodriguez, Ainhoa Hernandez Serrador (3), Darly Zoqbi de Paula, Alexandrina Cabral Barbosa (7), Mireya Gonzales Alvarez (2).

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (7), Larissa Nüsser, Danick Snelder (5), Bo van Wetering (1), Delaila Amega, Kelly Dulfer, Merel Freriks, Martine Smeets, Angela Malestein (3), Dione Housheer, Estavana Polman (9).

Scheidsrechters: Charlotte Bonaventura / Julie Bonaventura (FRA)
Strafminuten:
2’ – 6’ (Cesareo Romero 2’ – Snelder 2’, Kramer 2’, Dulfer 2’)