Nederlands Herenteam wint oefenwedstrijd van Algerije

Nederlands Herenteam wint oefenwedstrijd van Algerije

Het Nederlands Herenteam heeft een oefenzege geboekt op Algerije in voorbereiding op het EK. Na een achterstand bij rust trokken ze de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe. De wedstrijd werd gewonnen met 28-26. Door de overwinning eindigde Nederland op de derde plaats op het vierlandentoernooi in Roemenië.

Nederland begon scherp aan de wedstrijd. In no-time pakten ze een comfortabele 6-1 voorsprong. De dekking stond als een huis en aanvallend bleek met name Kay Smits een plaag voor de tegenstander. Hij vond drie keer het net binnen vijf minuten.

De Oranjeheren liepen tegen een aantal tijdstraffen aan. Dankzij mooie reddingen van Mark van den Beucken kon Algerije niet optimaal profiteren. Halverwege de tweede helft zorgde Niels Versteijnen met een mooi afstandsschot voor een 9-5 stand. Tot dat moment had Algerije niet echt partij geboden, maar daar brachten ze verandering in. Ze scoorden drie keer op rij.

In de slotfase van de eerste helft ontliepen beide ploegen elkaar weinig, getuige de stand: 10-10, 11-11, 12-12, 13-13. Nederland had moeite met het fysiek sterke spel van de Noord-Afrikanen. Twee minuten voor het rustsignaal kwam Oranje voor het eerst aan de verkeerde kant van de score: 13-14. Robin Jansen trok de stand gelijk na een mooie passeerbeweging, maar het was Algerije dat met een kleine voordeel de kleedkamer opzocht: 14-15. 

In de tweede helft pakte Algerije het initiatief in de wedstrijd en sloeg een gat van drie doelpunten: 17-20. Nederland rechtte de rug en boog de achterstand knap om in een voorsprong. Vier keer op rij wisten ze te scoren dankzij twee goals van Samir Benghanem en treffers van Iso Sluijters en Tim Remer.

Beide ploegen bleven aan elkaar gewaagd. De Oranjeheren gingen aanvallend beter spelen en trokken de wedstrijd naar zich toe. De voorsprong schommelde lange tijd tussen de één á twee goals. Met nog vijf minuten te spelen bracht Luc Steins het verschil op drie doelpunten: 28-25. De wedstrijd leek gespeeld. Niels Versteijnen liep tegen een tijdstraf aan en even later werd Samir Benghanem met een rode kaart van het veld gestuurd. Ondanks dat bleef Nederland knokken tot het einde en trok de overwinning uiteindelijk met 28-26 over de streep.

De Nederlandse formatie meldt zich in het begin van het nieuwe jaar weer. Van 3 t/m 5 januari spelen ze de Yellow Cup in Zwitserland. Ze nemen het daar op tegen Tunesië (3 januari om 17:45 uur), Oekraïne (4 januari om 17:15 uur) en Zwitserland (5 januari om 16:00 uur). Daarna reist de ploeg door naar Noorwegen waar ze hun eerste EK uit de historie gaan spelen.

Wedstrijdschema Nederland EK:
9 januari 18:15 uur: Duitsland – Nederland
11 januari 16:00 uur: Letland – Nederland
13 januari 20:30 uur: Nederland – Spanje

Selectie:
Jasper Adams (2), Samir Benghanem (4), Mark van den Beucken, Robin Jansen (1), Evert Kooijman, Tim Remer (3), Robin Schoenaker, Iso Sluijters (3), Jorn Smits (1), Kay Smits (4), Ivo Steins, Luc Steins (2), Rutger ten Velde (3), Arjan Versteijnen, Niels Versteijnen (3), Sander Visser (2).