Nederlands Herenteam verliest derde wedstrijd in Yellow Cup

Nederlands Herenteam verliest derde wedstrijd in Yellow Cup

De Oranjeheren hebben de laatste wedstrijd op de Yellow Cup verloren van Zwitserland. Tegen het thuisland verloor de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 31-27 (ruststand 16-13). De Yellow Cup was het laatste voorbereidingstoernooi op het Europees Kampioenschap dat op 9 januari van start gaat. Begin deze week wordt de definitieve EK-selectie van 16 spelers bekendgemaakt.

Het Nederlands team begon goed aan de wedstrijd. De Oranjeheren kwamen halverwege de eerste helft voor het eerst op voorsprong (5-6) door een doelpunt van Bobby Schagen. Dankzij doelpunten van Kay Smits (2) en Ephrahim Jerry (1) nam Nederland de leiding in de wedstrijd met 7-10. De Zwitsers vochtten zich terug en scoorden zes keer op rij. Zo bogen ze een 10-12 achterstand om in een 16-12 voorsprong. Jeffrey Boomhouwer tekende voor de ruststand van 16-13.

De gehele tweede helft behield Zwitserland de voorsprong. De Oranjeheren konden het geslagen gat verkleinen tot 20-18, maar moesten daarna hun meerdere erkennen in Zwitserland. De Zwitsers liepen verder uit en de overwinning kwam voor hen niet meer in gevaar. Aan Nederlandse kant was Kay Smits met 12 doelpunten de topscorer van de wedstrijd.

De Oranjeheren reizen vanuit Zwitserland door naar Noorwegen waar ze hun eerste EK uit de historie gaan spelen. Het EK wordt van 9 tot en met 26 januari voor de veertiende keer gehouden en zal voor de eerste maal worden georganiseerd door drie landen, Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. Met 24 deelnemende teams zal dit het grootste EK ooit zijn. De speelplaatsen zijn Göteborg (voorronde), Malmö (voorronde en hoofdronde) en Stockholm (finaleweekend in Tele2 Arena met 35.000 toeschouwers) in Zweden; Graz (voorronde) en Wenen (voorronde en hoofdronde) in Oostenrijk en Trondheim (twee voorrondegroepen) in Noorwegen. Alleen de nummers één en twee van elke poule gaan naar de hoofdronde.

Oranje is ingedeeld in poule C samen met Duitsland, Letland en Spanje. De poulewedstrijden worden gespeeld in Tronheim. Ze nemen het 9 januari in de eerste wedstrijd op tegen Duitsland. 11 januari staat de wedstrijd tegen Letland op het programma. Op 13 januari volgt de laatste poulewedstrijd tegen regerend Europees Kampioen Spanje. Alleen de nummers één en twee van elke poule gaan naar de hoofdronde.

Wedstrijdschema Nederland EK:
9 januari 18:15 uur: Duitsland – Nederland
11 januari 16:00 uur: Letland – Nederland
13 januari 20:30 uur: Nederland – Spanje

Selectie:
Gerrie Eijlers, Bart Ravensbergen, Jasper Adams, Dani Baijens, Samir Benghanem (1), Jeffrey Boomhouwer (4), Ephrahim Jerry (2), Evert Kooijman, Toon Leenders (1), Fabian van Olphen, Tim Remer, Bobby Schagen (5), Robin Schoenaker, Iso Sluijters, Alec Smit, Kay Smits (12), Ivo Steins, Luc Steins (2), Rutger ten Velde, Niels Versteijnen.