Oranjeheren verliezen eerste wedstrijd op het EK

Oranjeheren verliezen eerste wedstrijd op het EK

De Oranjeheren zijn het eerste Europese Kampioenschap in de geschiedenis begonnen met een nederlaag tegen Duitsland. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson verloor van de Europees Kampioen van 2016 Duitsland met 34-23. Bij rust keek de ploeg tegen een 15-13 achterstand aan.

De Oranjeheren maken via Iso Sluijters de eerste goal van de wedstrijd en daarmee ook de eerste goal voor het team ooit op een Europees Kampioenschap. Samir Benghanem vergroot direct de voorsprong, na twee minuten spelen staat Oranje op een 0-2 voorsprong. Duitsland weet na vijf minuten op gelijke hoogte te komen dankzij een snoeihard schot van Julius Kühn en een goal van linkerhoek Gensheimer. Op dat moment begint de aanval van Duitsland te lopen en pakken de Oosterburen na zeven minuten hun eerste voorsprong: 4-3.

Duitsland weet deze voorsprong, mede door tijdstraffen aan Nederlandse kant, verder uit te bouwen: 10-4. Halverwege de eerste helft zorgt Kay Smits met een mooie schijnbeweging voor de 10-5. Duitsland krijgt na een overtreding van Dani Baijens een penalty, deze wordt gemist en raakt het hoofd van keeper Bart Ravensbergen. Dit doet de scheidsrechters beslissen om een rode kaart te geven aan schutter Gensheimer. Via Luc Steins, Kay Smits (4x) en Jeffrey Boomhouwer weet Nederland het gat te verkleinen tot één doelpunt: 12-11.

De laatste minuten van de eerste helft gaat het spel op en neer. Fabian Böhm en David Schmidt scoren voor de Duitse ploeg. De laatste goal is van jubilaris Toon Leenders (100 interlands) waardoor de teams met een tussenstand van 15-13 de kleedkamers opzoeken.

De tweede helft start met een goal van Jannick Kohlbacher. Luc Steins zorgt met een goede actie voor de 16-14. Een foute wissel aan Duitse kant leidt tot een twee minuten tijdstraf en een 7-meter voor de Oranjeheren. Kay Smits schiet de bal hard tegen de touwen en brengt het verschil terug tot één doelpunt: 16-15. Duitsland is scherp in de dekking en weet de Oranjeheren tot fouten te dwingen. Het team weet de voorsprong weer uit te bouwen: 20-16.

Dani Baijens weet met een onderhandsschot de sterk keepende Wolff te verrassen en man of the match Luc Steins schiet twee keer goed raak. Het verschil tussen de teams wordt terug gebracht naar drie doelpunten: 22-19. Dan is Duitsland in zes minuten oppermachtig met zeven doelpunten achter elkaar. De Oranjeheren kijken met nog tien minuten te spelen tegen een 29-19 achterstand aan.

Via Bobby Schagen, Ivo Steins en Ephrahim Jerry wordt de achterstand verkleind tot 30-22. Nederland speelt de laatste minuten in de aanval met een extra veldspeler, echter kan Duitsland daardoor ook snel scoren in de tegenaanval. De wedstrijd eindigt in een 34-23 nederlaag voor de Oranjeheren.

Trondheim, 9 januari 2020
Duitsland – Nederland 15–13 (34-23)
Duitsland:
Johannes Bitter, Andreas Wolff (1), Uwe Gensheimer (2), Patrick Wiencek (3), Tobias Reichmann (3), Hendrik Pekeler (1), Philipp Weber (1), Marian Michalczik, Kai Häfner (5), Julius Kühn (4), Fabian Böhm (2), Janick Kohlbacher (5), Timo Kastening (3), David Schmidt (2), Patrick Zieker (2), Paul Drux.
Nederland:
Gerrie Eijlers, Bart Ravensbergen, Jasper Adams, Dani Baijens (1), Samir Benghanem (1), Jeffrey Boomhouwer (2), Ephrahim Jerry (1), Toon Leenders (2), Tim Remer, Bobby Schagen (1), Robin Schoenaker, Iso Sluijters (1), Kay Smits (7), Ivo Steins (1), Luc Steins (6), Niels Versteijnen.
Scheidsrechters:
Bojan Lah / David Sok (SLO)
Strafminuten:
10‘- 8‘ (Reichmann 2’, Häfner 4’, Kohlbacher 2’, Wiencek 2’ – Benghanem 2’, Jerry 4’, Baijens 2’)
Strafworpen: 3/5 – 2/2

Wedstrijdschema Nederland EK:
11 januari 16:00 uur: Letland – Nederland
13 januari 20:30 uur: Nederland – Spanje