Coronavirus

Coronavirus

Inmiddels zijn er nieuwe maatregelen getroffen. Lees hier alle informatie over de gevolgen voor de handbalcompetitie. Bekijk deze pagina voor de veelgestelde vragen over het Coronavirus en handbal. 

In verband met het coronavirus heeft het NHV meerdere vragen ontvangen.
Voor de wedstrijdsport en breedtesport gaan wij hier verschillend mee om.
Voor teams uit de regio Noord Brabant geldt hierin een afwijkend advies.

Noord Brabant

Gezien de door de autoriteiten voor Noord Brabant aangegeven mogelijk ontwrichtende ernst van de situatie dragen wij onze leden op om gevolg te geven aan de oproep van de veiligheidsregio’s om alle sportwedstrijden – tot en met 17 maart af te gelasten. Ons advies geldt voor alle sportclubs in Noord Brabant en zowel voor thuis- als uitwedstrijden.

Teams in de wedstrijdsport moeten hiervoor het volgende formulier invullen. https://www.handbal.nl/niet-gespeelde-wedstrijd-wedstrijdsport-wegens-coronavirus/
Voor teams in de breedtesport is er onderstaand formulier.
https://www.handbal.nl/niet-gespeelde-wedstrijd-breedtesport-wegens-coronavirus/

 

Wedstrijdsport

Voor de wedstrijden in de wedstrijdsport (buiten Noord-Brabant) hanteren wij de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en NOC*NSF. Het NHV houdt de situatie vanzelfsprekend ook zelf in de gaten en is aanwezig bij de besprekingen met het RIVM en NOC*NSF, zodat we gemotiveerd besluiten kunnen nemen en daarnaar kunnen handelen.

Vooralsnog is er geen aanleiding om wedstrijden te annuleren. Wanneer de richtlijnen hiervoor wijzigen, communiceren we dat met onze verenigingen. 

Zolang de richtlijnen van het RIVM het toestaan om vrijuit te reizen en deel te nemen aan sportactiviteiten, gaan we er vanuit dat teams in de wedstrijdsport de vastgestelde wedstrijd spelen. Daar waar enkele spelers of technische staf niet aan een wedstrijd deel kunnen nemen i.v.m. persoonlijke keuzes, vragen we betreffende vereniging het team aan te vullen met spelers vanuit lagere teams.

We zitten in een beslissend stadium van de competitie, waarbij het lastig is om wedstrijden, die niet doorgaan, op een later tijdstip in te halen. Om tot een eindklassering te komen, past het NHV het wedstrijdreglement, Artikel 38 (5. en 9.) en Artikel 42 (1.A.) toe indien een team niet opkomt bij de te spelen wedstrijd.

https://www.handbal.nl/wp-content/uploads/2019/06/19-06-16-Wedstrijdreglement-NHV.pdf

We hebben begrip voor bijzondere situaties en de persoonlijke afwegingen van spelers en teams. Bij twijfel is het daarom goed om met de competitiemedewerkers te bellen over de alternatieven en de consequenties.

Breedtesport

Voor wedstrijden in de breedtesport (buiten Noord-Brabant) hanteren wij onderstaande richtlijnen
Indien je als team, n.a.v. de berichtgeving, ervoor kiest om een wedstrijd niet te spelen, verzoeken we de vereniging die zich afmeldt om op het machformulier ‘niet gespeelde wedstrijd breedtesport wegens coronavirus’ in te vullen https://www.handbal.nl/niet-gespeelde-wedstrijd-breedtesport-wegens-coronavirus/ en te verzenden (u ontvangt een ontvangstbevestiging).

Vervolgens dient de vereniging die zich afmeld de tegenstander te informeren, om aan te geven dat de wedstrijd i.v.m. de bijzondere omstandigheden niet door kan gaan.

De thuisspelende vereniging informeert de verenigingsscheidsrechter en de accommodatie indien nodig.

De thuisspelende vereniging (scheidsrechter) dient de wedstrijdstatus op afgelast te zetten, door in het DWF op de drie puntjes rechtsboven in de balk naast Wedstrijdformulier te klikken. NB: U hoeft in deze gevallen geen contact op te nemen met het NHV. Wedstrijden in de breedtesport worden in principe niet opnieuw door het NHV vastgesteld, tenzij deze van belang zijn voor de eindstand m.b.t. kampioenschap in de poule. Wanneer beide partijen de wedstrijd toch willen inhalen, dan is dit uiteraard mogelijk. De thuisspelende vereniging is hierbij bepalend, omdat deze de zaalruimte opnieuw beschikbaar moet stellen.

Wedstrijd Oranjedames

Wij volgen de ontwikkelingen en het advies van het RIVM en NOC*NSF met betrekking tot evenementen. Op dit moment is er geen reden om de wedstrijd in Ahoy af te gelasten. 

Beleefdheden

Binnen onze handbalsport is het een goed gebruik om elkaar een hand te geven en een prettige wedstrijd toe te wensen. Conform de richtlijnen van het RIVM vragen we u dringend om dit achterwege te laten.

Verspreiding coronavirus voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig;
  • Geen handen schudden
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes.

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Advies RIVM

Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

  • China (inclusief: Macau en Hongkong)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië of Ligurië

neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in één van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of koorts, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt.  Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook  een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts. 

Communicatie vanuit het NHV

Mochten de richtlijnen van het RIVM wijzigen en er aanvullende beperkingen opgelegd worden, dan beraden wij ons opnieuw over de eventuele consequenties die dit zal hebben op het verloop van diverse (na-)competities en de invulling van eventuele kampioenschappen, promoties en degradaties. Vanzelfsprekend informeren we onze verenigingen en leden daarover.