Nederland verliest tweede EK-wedstrijd van Kroatië

Het Nederlands Damesteam heeft ook de tweede wedstrijd van het EK verloren. Na het verlies tijdens de openingswedstrijd tegen Servië werd nu met 27-25 van Kroatië verloren. Nederland heeft de plaatsing voor de hoofdronde nog altijd in eigen hand. Een overwinning in het laatste groepsduel tegen Hongarije volstaat voor een plek in de hoofdronde.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd wordt gemaakt door Debbie Bont vanaf de rechterhoek. Het is Kroatië dat vervolgens een snelle tijdstraf van Danick Snelder goed benut en na vijf minuten spelen voor staat: 4-1. Oranje weet via achtereenvolgens Laura van der Heijden, Lois Abbingh en Larissa Nusser de stand weer gelijk te trekken. Het gaat gelijk op, totdat Danick Snelder wederom een tijdstraf van twee minuten krijgt. Via scherpe afstandsschoten weten de Kroaten op voorsprong te komen: 9-6.

Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft staat het 11-8 voor Kroatië. Vanaf dat moment staat de dekking aan Nederlandse zijde goed, krijgt Kroatië een tijdstraf en worden de kansen afgerond. Het zijn Angela Malestein (2x), Kelly Dulfer (2x) en Danick Snelder die zorgen voor vijf op elkaar volgende doelpunten van Oranje en daarmee de ploeg op voorsprong zetten: 11-13. In de laatste minuten van de eerste helft krijgt Angela Malestein nog een tijdstraf waardoor de tegenstander iets terug weet te komen, de ploegen gaan met een 13-14 stand in het voordeel van Oranje de rust in.

De eerste twee goals van de tweede helft worden gemaakt door Kroatië. Topscorer Kalaus en Krsnik weten het net te vinden en zorgen direct voor een voorsprong voor Kroatië: 15-14. Via Dione Housheer (2x) en Kelly Dulfer komt Oranje in overtal terug: 16-17. Het gaat vervolgens lang gelijk op, halverwege de tweede helft zorgt Lois Abbingh voor een 21-21 tussenstand.

Tot vijf minuten voor tijd weten de Oranjedames bij te blijven. Het is Kroatië dat in de slotfase scherper is in de afronding en de dekking goed heeft staan. Met drie doelpunten in de laatste vijf minuten maakt de tegenstander het verschil. De eindstand wordt bepaald op 27-25 in het voordeel van Kroatië.