Nederland wint laatste wedstrijd in de Main Round ruim van Roemenië

Nederland wint laatste wedstrijd in de Main Round ruim van Roemenië

*UPDATE* 
Kroatië heeft van Duitsland gewonnen waardoor de Oranjedames de derde plek in de poule van de Main Round hebben bemachtigd. Vrijdag 18 december om 15:30 uur spelen de Oranjedames de wedstrijd om de 5e plaats op het EK.

Het Nederlands Damesteam heeft de laatste wedstrijd in de Main Round op het EK ruim gewonnen van Roemenië: 35-24. Bij rust stonden de Oranjedames al voor met 16-12. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade was al uitgeschakeld voor de halve finales, maar houdt met deze overwinning hoop op de strijd om plaats 5. Hiervoor is het afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd Kroatië-Duitsland later op de avond.

De wedstrijd tegen Roemenië is voor Jessy Kramer haar 150e interland. Voor Harma van Kreij betekent het haar eerste interland. Nederland start scherp aan de eerste helft. Via hoekspeelsters Bo van Wetering (2x) en Angela Malestein staat de ploeg al snel op een 3-0 voorsprong. Eliza Buceschi doet vanaf de 7-meter iets terug namens Roemenië. Laura van der Heijden en opnieuw Bo van Wetering weten de kansen van Oranje ook te benutten: 5-1. Roemenië weet in een overtalsituatie, na een tijdstraf van Lois Abbingh, terug te komen tot één doelpunt verschil: 7-6.

Met drie achtereenvolgende doelpunten van Angela Malestein, Lois Abbingh en Kelly Dulfer wordt de voorsprong van de Oranjedames weer uitgebouwd naar vier: 11-7. Daarna wordt de Nederlandse ploeg slordiger. Dat straft Roemenië direct af en nadert tot twee goals. Toch is het Nederland dat in de laatste minuten van de eerste helft met snel aanvalsspel de voorsprong behoudt. Dione Housheer bepaalt met een snoeihard schot de ruststand op 16-12 in het voordeel van Oranje.

Nederland laat Roemenië aan het begin van de tweede helft iets terug komen: 18-16. Vervolgens gaat de aanvalsmachine draaien, met snelle acties en mooie schoten komt Oranje op een voorsprong van vijf doelpunten: 22-17. Hoekspeelsters Bo van Wetering en Debbie Bont scoren beiden twee keer achter elkaar en zorgen voor een 25-18 stand halverwege de tweede helft.

Het is wederom topscorer (8 goals) en speelster van de wedstrijd Bo van Wetering die met haar treffers de voorsprong vergroot: 27-19. De Oranjedames gaan de laatste tien minuten steeds meer combineren, Debbie Bont scoort met een vliegertje. Debutant Harma van Kreij zorgt met haar eerste treffer voor de dertigste goal van Nederland. Met nog vijf minuten te gaan is het Inger Smits die drie keer achter elkaar scoort en het verschil naar tien doelpunten vergroot: 33-23. Via Martine Smeets en Dione Housheer wordt de eindstand bepaald op 35-24.

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk wil Nederland strijden om plek 5 op het Europees Kampioenschap. De nummers 3 uit de twee poules van de Main Round nemen het tegen elkaar op in de strijd om de 5e en 6e plaats op het EK. De Oranjedames maken nog kans op die derde plek in de Main Round poule. De halve finales zijn uit zicht voor de dames. Om de derde plaats in de Main Round poule te bemachtigen zijn de Oranjedames afhankelijk van het resultaat in de wedstrijd tussen Kroatië en Duitsland. De scenario’s staan hier beschreven:

Wedstrijd om 5e plek als:
1. Nederland wint, Kroatië wint. Nederland door. 
2. Nederland wint, Duitsland wint met 4 of meer punten, onderling doelsaldo geldt dan. Nederland is dan door.
3. Nederland wint, Duitsland wint met 3 punten, aantal gescoorde doelpunten, maximaal mag het 29-26 worden, dan gaat Nederland door.
4. Nederland verliest, Kroatië wint, onderling resultaat met Duitsland. Nederland door.

Eruit:
1. Nederland wint, Duitsland wint met 1 of 2 punten, onderling doelsaldo. Nederland eruit op onderling doelsaldo.
2. Nederland wint, Duitsland wint met 3 punten, aantal gescoorde doelpunten, vanaf 30-27 en hoger gaat Nederland eruit.

Kolding, 15 december 2020:
Nederland – Roemenië 35-24 (16-12)
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (4), Debbie Bont (4), Lois Abbingh (3), Larissa Nusser, Danick Snelder (1), Bo van Wetering (8), Kelly Dulfer (3), Merel Freriks (1), Inger Smits (3), Martine Smeets (2), Angela Malestein (2), Harma van Kreij (1), Dione Housheer (3).
Roemenië: Ana Mazareanu, Denisa Dedu, Yuliya Dumanska, Elena Dinca (2), Alexandra Subtirica Iovanescu, Eliza Buceschi (1), Cristina Neagu, Ana Ticu (2), Cristina Laslo (7), Andreea Popa (1), Laura Popa (1), Anca Polocoser (6), Sonia Seraficeanu (1), Ana Iuganu (1), Ana Savu (1), Alexandra Dindiligan (1).
Scheidsrechters: Marta Sa (POR) / Vania Sa (POR)
Strafminuten: 
6‘- 2‘ (Abbingh 2’, Freriks 4’– Subtirica Iovanescu 2’)
Strafworpen: 
2/2 – 1/1