Oranjeheren boeken knappe en belangrijke overwinning op Polen

Het Nederlands Herenteam heeft een knappe en zeer belangrijke overwinning geboekt op Polen. In de slotseconden wisten de Oranjeheren de winst over de streep te trekken (26-27). Nederland neemt de tweede plaats in de poule over van Polen en heeft goede kansen zich voor de tweede keer in de geschiedenis te plaatsen voor het Europees kampioenschap.

Aan het einde van de kwalificatiereeks plaatsen de nummers één en twee en de vier beste nummers drie uit alle acht poules zich voor het EK 2022. Nederland speelt nog twee wedstrijden: op 29 april uit tegen Turkije en op 2 mei thuis tegen opnieuw Polen. Het EK wordt van 13 tot en met 30 januari 2022 georganiseerd in gastlanden Hongarije en Slowakije.

De thuisploeg opende de score, na een mooi uitgespeelde aanval wist hoekspeler Krajewski het net te vinden. Niet veel later tekende Kay Smits vanaf de zevenmeter lijn voor de eerste Nederlandse treffer. De Limburger wist in de beginfase de keeper nog driemaal te verschalken en bracht de stand met zijn goals op 4-4.

Nederland krijgt een aantal kansen om op voorsprong te komen, maar stuit op de goed keepende Poolse doelman Morawski. Toch weet Ivo Steins de kruising te vinden nadat hij mooi vrijgespeeld is door zijn broer Luc. De wedstrijd gaat gelijk op getuige de standen: 5-5, 6-6, 7-7, 8-8. Luc Steins heeft het in deze fase op zijn heupen. Hij scoort drie keer achter elkaar, waaronder een prachtige draaibal.

Vlak voor rust lijkt Polen het spel meer naar zich toe te trekken als ze de stand van 8-9 ombuigen naar 10-9. Nederland weert zich kranig. Kay Smits maakt met een knap lobje uit een penalty de gelijkmaker en Bobby Schagen scoort vanaf de hoek. In de slot seconden van de eerste helft weet Syprzak de stand gelijk te trekken: 11-11.

Polen komt sterk uit de kleedkamer. Sterspeler Sicko vuurt twee pegels af en helpt zijn ploeg zo in no-time naar een verschil van drie goals: 15-12. Nederland vecht zich terug. Dankzij goals van Rutger ten Velde, Dani Baijens 2x en Kay Smits wordt de stand weer in evenwicht gebracht: 16-16. Het tempo in de wedstrijd is hoog en beide ploegen blijven aan elkaar gewaagd.

Polen probeert Bart Ravensbergen te passeren met een vlieger, maar daar trapt de Nederlandse doelman niet in. De vandaag 28 jaar geworden keeper heeft een aantal knappe reddingen in huis. Het thuisland loopt tegen een tijdstraf aan, waar Luc Steins wel raad mee weet. Hij speelt zichzelf twee keer vrij en rondt feilloos af. Tien minuten voor tijd komt Oranje op voorsprong: 20-22.

De Poolse ploeg poetst de achterstand weg en Nederland krijgt een twee minuten tijdstraf. De schade blijft beperkt, omdat Luc Steins met een mooie individuele actie weet te scoren. Het blijft stuivertje wisselen in deze partij. Met nog drie minuten te spelen is de stand opnieuw gelijk: 25-25.

Een spannende slotfase breekt aan. Kay Smits schiet de bal hard tegen de touwen, maar aan de andere kant scoort Polen direct. De volgende aanval van Oranje wordt gestopt. De Polen hebben de mogelijkheid om de winst naar zich toe te trekken, ware het niet dat Bart Ravensbergen een cruciale redding maakt op het laatste schot van Szymon Sicko.

Bondscoach Erlingur Richardsson neemt een time-out met minder dan tien seconden te spelen. Een aanvalsplan wordt gesmeed. De Oranjeheren besluiten een vlieger te spelen en deze prachtige aanval wordt in de slotseconden van de wedstrijd binnengeschoten door topscoorder Kay Smits. Smits wist maar liefst tien keer het net te vinden. Luc Steins maakte zeven treffers.