TeamNL Handbalheren winnen EK-kwalificatiewedstrijd van Turkije

De TeamNL Handbalheren hebben in de strijd om EK-kwalificatie met 24-32 gewonnen van Turkije. Hierdoor zet het team van bondscoach Erlingur Richardsson een grote stap richting EK-kwalificatie. Bij rust was het verschil drie doelpunten in het voordeel van de Oranjeheren: 12-15.

Begin november stonden beide ploegen ook tegenover elkaar, destijds won Nederland de eerste wedstrijd in de strijd om EK-kwalificatie nipt van Turkije: 27-26.

Het zijn de Nederlandse hoeken Rutger ten Velde en Alec Smit die voor de eerste twee doelpunten van de wedstrijd zorgen. Via twee rake 7-meters doet Turkije iets terug maar het is Oranje dat de eerste minuten de overhand heeft. Bart Ravensbergen weet met een serie goede reddingen de tegenstander van het scoren af te houden. Aan de andere kant weten Kay Smits, Alec Smit (2x) en Rutger ten Velde te scoren wat resulteert in een 2-7 voorsprong. Oranje weet deze voorsprong zelfs nog uit te bereiden naar zes doelpunten verschil: 6-12.

Met nog tien minuten te spelen gaat het bij Turkije beter draaien, mede door de inzet van een extra veldspeler in de aanval. Nederland weet dit niet te verdedigen en laat de tegenstander terug komen tot twee doelpunten: 12-14. Dani Baijens tekent met een snel afstandsschot voor de ruststand van 12-15 in het voordeel van de Oranjeheren.

De TeamNL Handbalheren weten aan het begin van de tweede helft de voorsprong vast te houden. Via Kay Smits (2x), Jorn Smits en Alec Smit blijft het verschil drie doelpunten: 17-20. Er breekt vervolgens een mindere fase aan waarin de tegenstander het overwicht heeft en de kansen benut. Met name cirkelspeler Mehmet Demirezen krijgt ruimte en gebruikt die goed. Dit zorgt ervoor dat Turkije zelfs de aansluitingstreffer weet te scoren: 21-22.

Nederland behoudt de voorsprong en de aanvalsmachine gaat draaien. Scherpte in de afronding van Luc Steins, Rutger ten Velde, Samir Benghanem en Iso Sluijters zorgt ervoor dat het verschil weer uitloopt naar vijf: 21-26. De laatste tien minuten van de wedstrijd zijn de Oranjeheren los. Topscorer met zes doelpunten Alec Smit (2x), Samir Benghanem, Kay Smits, Ephrahim Jerry en Iso Sluijters zorgen er met snelle treffers voor dat de eindstand wordt bepaald op 24-32 voor Nederland.

Het Nederlands team heeft door de winst goede kansen voor de tweede keer in de geschiedenis te plaatsen voor het Europees kampioenschap. Bij een zege van Slovenië op Polen later op de avond, is Nederland, met nog een duel te spelen, zeker van de tweede plaats in de poule. Mocht dit scenario niet uitkomen, dan zal de thuiswedstrijd aankomende zondag (2 mei) tegen Polen de beslissing brengen.

Het Nederlands Herenteam is bij de loting voor de kwalificatie van het EK 2022 in Hongarije en Slowakije ingedeeld in poule 5 bij Slovenië, Polen en Turkije. Tegen iedere tegenstander wordt een keer uit en een keer thuis gespeeld. Aan het einde van de kwalificatie plaatsen de nummers één en twee en de vier beste nummers drie uit alle acht poules zich voor het EK 2022 (13 tot en met 30 januari 2022).

Het EK wordt van 13 tot en met 30 januari 2022 georganiseerd in gastlanden Hongarije en Slowakije. De speelsteden zijn Bratislava (poulefase en Main Round), Kosice (poulefase) in Slowakije; Debrecen (poulefase), Szeged (poulefase) en Boedapest (poulefase, Main Round en finale weekend) in Hongarije.