TeamNL Handbaldames winnen oefenwedstrijd van Rusland

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd op het drielandentoernooi gewonnen van Rusland. Tijdens de rust stond de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade met 17–21 achter. De eindstand werd na een spannende slotfase bepaald op 30-29. Morgen spelen Rusland en Zweden tegen elkaar, zondag sluiten Oranje en Zweden het toernooi om 18:15 uur af.

De laatste keer dat beide ploegen het tegen elkaar opnamen was op het Europees Kampioenschap in december 2020. Destijds ging Rusland er in de strijd om de vijfde plaats vandoor met de winst: 33-27.

Dione Housheer scoort in een goedgevulde Maaspoort in Den Bosch met een hard schot het eerste doelpunt van de wedstrijd. Vyakhireva maakt snel de gelijkmaker namens Rusland. Lois Abbingh en Bo van Wetering zorgen ervoor dat er een snelle voorsprong voor de Oranjedames op het scorebord staat. Toch weet Rusland met twee doelpunten op rij de stand weer gelijk te trekken. Na tien minuten spelen staat het 7-7. Nederland benut een overtal situatie goed en pakt een voorsprong door doelpunten van Inger Smits en Lois Abbingh. Het is Danick Snelder die halverwege de eerste helft ook tegen een twee minuten tijdstraf aanloopt waardoor Rusland wederom de gelijkmaker binnenschiet.

De tegenstander weet vervolgens met vier doelpunten op rij een flinke voorsprong te pakken: 11-15. Via een rake penalty van Lois Abbingh en een doelpunt vanaf de cirkel van Merel Freriks verkleint Oranje de achterstand tot twee doelpunten. Aan beide kanten wordt gescoord na mooi samenspel. De na twee jaar teruggekeerde Nycke Groot scoort het vijftiende doelpunt aan Nederlandse zijde: 15-18. Hoekspeelsters Debbie Bont en Martine Smeets maken de laatste twee doelpunten van de eerste helft voor Oranje. Met een hard schot zorgt Anna Sen er namens Rusland voor dat de teams de kleedkamers opzoeken met een 17-21 ruststand.

Beide teams beginnen slordig aan de tweede helft, kansen worden over en weer gemist. Tess Wester zorgt er met mooie reddingen voor dat het Nederlandse doel schoon blijft in de beginfase. Managarova weet balverlies aan Nederlandse zijde te benutten en scoort het eerste doelpunt van de tweede helft. De TeamNL Handbaldames weten de kansen die ze krijgen niet te benutten, hierdoor loopt Rusland ruim uit. Pas na zeven minuten spelen is het Inger Smits die tekent voor een Nederlandse treffer: 18-25. Halverwege de tweede helft zorgt Oranje er via Debbie Bont en Laura van der Heijden voor dat het verschil op zeven doelpunten blijft: 20-27.

Vervolgens gaat de Nederlandse aanvalsmachine draaien. Daarnaast zijn Tess Wester en Rinka Duijndam belangrijk in het doel met meerdere reddingen. Met vier doelpunten van achtereenvolgens Lois Abbingh, Nycke Groot en Bo van Wetering (2x) verkleint Oranje de achterstand tot drie: 25-28.

Fomina maakt vanaf de rechterhoek namens Rusland een doelpunt, maar daarna zijn het de Oranjedames die blijven scoren. Ook verdedigend staat het goed bij de thuisploeg. In een zinderende slotfase trekt Nederland met vijf achtereenvolgende doelpunten van Angela Malestein, Kelly Dulfer, Dione Housheer en Lois Abbingh (2x) de overwinning over de streep. Rusland krijgt in de laatste seconde via een vrije worp nog een kans op de gelijkmaker maar weet die niet te scoren. De eindstand is daarvoor bepaald op 30-29 in het voordeel van Oranje.