Liveblog EK Beach Handball Dag 3, Dames U17 bereiken halve finale!

Liveblog EK Beach Handball Dag 3, Dames U17 bereiken halve finale!

Dames U17
Frankrijk-Nederland:
De tweede wedstrijd van de Main Round leverde na shoot-outs een winstpartij op voor de Dames U17. In de eerste set pakten de dames al snel een ruime voorsprong tegen de Franse leeftijdsgenoten: 4-10. Toch wist Frankrijk bij te komen en in het spoor van Oranje te blijven. Met vier doelpunten op rij wist de tegenstander zelfs een voorsprong te pakken: 18-17. Deze voorsprong gaven ze twee minuten voor tijd niet meer uit handen wat resulteerde in een 20-19 verlies in de eerste set. 

De tweede set sprong de Oranjeploeg direct uit de startblokken en stond het al snel 2-8 voor. Het team van bondscoach Ronald Thijssen bleef scoren en ook verdedigend stond het goed. De winst in de tweede set is geen seconde in gevaar geweest wat resulteerde in een 16-25 overwinning. In de shoot-outs die volgden was Nederland, net als een dag eerder tegen Spanje, zeer scherp in de afronding. Alle vijf de shoot-outs werden gescoord en de serie werd gewonnen met 8-9. 

Nederland-Polen:
De Dames U17 hebben ongeslagen de halve finale op het EK bereikt! De laatste wedstrijd in de Main Round wonnen ze met 2-0. In de eerste set ging het lange tijd gelijk op. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en het was stuivertje wisselen op het scorebord. Polen pakte een kleine voorsprong:14-15, maar vanaf dat moment trok Nederland de wedstrijd naar zich toe. Ze bogen de achterstand om. Dankzij goed keeperswerk en mooi aanvallend spel scoorden de ploeg van Ronald Thijssen zes punten op rij: 20-15. In de slotfase kwam Polen terug tot 22-21 en werd het nog even spannend, maar Nederland bleef bij de les en won de set met 24-21. 

In de tweede set scoorde de Nederlandse keepster in het lege doel aan de overkant en bracht zo de stand op: 6-2. Na het goede begin hield Nederland de voorsprong vast. Het verzet bij de Poolse meiden was gebroken, waardoor de Dames U17 steeds verder uit konden lopen. De set stand werd bepaald op 30-21. Nederland bereikt de halve finale en stelt hiermee ook een ticket voor het WK veilig. 

Heren U17
Nederland-Bulgarije:
De Heren U17 hebben de tweede wedstrijd in de Consolation Round verloren van Bulgarije. In de beginfase van de eerste set gingen beide landen gelijk op. Na een paar minuten spelen stond het 6-6. Vervolgens was het het thuisland Bulgarije dat beter met de kansen om ging, wat resulteerde in een voorsprong: 6-10. Nederland wist het gat te dichten en op gelijke hoogte te komen: 12-12. Een voorsprong pakken lukte echter niet. De Bulgaren liepen met vijf doelpunten op rij ruim uit en wonnen de eerste set in 20-24. 

In de tweede set volgden de doelpunten elkaar razendsnel op. Beide teams speelden een hoog tempo en waren scherp in de afronding. Na drie minuten spelen stond het 12-12. Op dat moment scoorde Nederland een één punter wat ervoor zorgde dat de ploeg van Danny Baijens in de achtervolging moest. Over en weer werd er gescoord, met nog een minuut te spelen stond het 25-26. Een spannende laatste minuut zorgde helaas niet voor winst voor Oranje. De tweede set werd met 29-30 verloren. 

Hongarije-Nederland:
De winnaar van de derde wedstrijd in de Consolation Round tussen Hongarije en Nederland moest beslist worden door shoot-outs. In de eerste set was Hongarije de betere ploeg. Nederland kwam 12-4 achter, maar gaf zich niet zomaar gewonnen. Door vier twee punters op rij knokten de ploeg van Danny Baijens zich terug: 12-10. Hongarije deed er een schepje boven op en liep snel weer uit naar 21-14. Deze marge kwam Nederland niet meer te boven. De setwinst ging met 28-19 naar de Hongaren. 

In de tweede set bleek Nederland over de nodige vechtlust te beschikken. De Heren U17 pakten dankzij mooie vliegertjes van Thijs Manni (op dit moment tweede in de topscoorderslijst) een 6-4 voorsprong. Waar in de eerste set de goals om de oren vlogen, werd er in de tweede set door beide ploegen minder vaak raak geschoten. Lange tijd bleef de stand daarom dichtbij elkaar: 12-13. In de slotfase vergrootte Nederland het gat naar 12-15. Spannende minuten volgden. De Hongaarse ploeg kwam niet verder terug dan 14-15, waardoor Nederland de set won. 

Shoot-outs moesten de winnaar van de wedstrijd bepalen. Zo spannend als de tweede set was, zo spannend werden de shoot-outs. Beide ploegen begonnen feilloos. Nederland mistte bij een 8-6 stand, waardoor Hongarije de overwinning over de streep kon trekken. Ware het niet, dat de Nederlandse keeper de bal knap afblokte. De volgende Nederlandse shoot-out werd benut: 8-8. Beide ploegen konden goed met de druk omgaan en bleven scoren. Tot Hongarije de bal naast het doel gooide en de Heren U17 juichend het veld konden bestormen. De shoot-out werd gewonnen met 12-14. 

Nederland – Roemenië:

De Heren U17 hebben de derde dag op het EK Beach Handball afgesloten met een overwinning! De ploeg van bondscoach Danny Baijens wist zowel de eerste als de tweede set te winnen van Roemenië.

In de eerste set wist Nederland al snel afstand te nemen van de Roemeense heren. Deze voorsprong werd niet meer weggegeven. Zo werd de eerste set met 23-11 gewonnen. In de tweede set bleef het lang spannend, geen van beide ploegen wist uit te lopen naar een comfortabele voorsprong. Uiteindelijk waren het de Nederlandse heren die aan het langste eind trokken, de tweede set werd gewonnen met 20-19.

Morgen spelen de heren de laatste wedstrijd in de strijd om de negende en tiende plek.