Liveblog EK Beach Handball Dag 1

Liveblog EK Beach Handball Dag 1

Beach Dames:

Nederland-Portugal
De Beach Dames hebben de eerste wedstrijd op het EK Beach Handball van Portugal gewonnen. In de beginfase van de eerste set waren de doelpunten schaars, voor beide teams stond het vizier nog niet op scherp. Portugal maakte de eerste goal van de wedstrijd na ruim twee minuten spelen. Vervolgens ging het spel gelijk op. Om en om scoorde de ploegen wat ook resulteerde in een stand van 12-12 na tien minuten spelen. Golden Goal moest de beslissing brengen in de eerste set. Nederland veroverde de bal en scoorde een slimme één punter wat betekende dat de eerste set naar Oranje ging. 

Nederland begon de tweede set zeer sterk. De doelpunten voor Oranje volgden elkaar snel op, waar de Portugezen het net niet wisten te vinden. Halverwege de tweede set stond het 7-0 in het voordeel van de ploeg van Peter Portengen. De tegenstander wist echter het gat met drie doelpunten op rij te dichten tot één punt. De voorsprong ging twee minuten voor tijd zelfs even naar Portugal: 9-10. Het was Nederland dat aan het langste eind trok en de set won met 12-10. 

Roemenië-Nederland
De ploeg van Peter Portengen heeft de tweede EK-wedstrijd ruim gewonnen: 2-0. In beide sets waren de Beach Dames een maatje te groot voor Roemenië. In de eerste set pakte Nederland snel een 2-6 voorsprong. De Roemeense dames konden tot 10-14 in het spoor blijven. Daarna kwam het mooie Nederlandse aanvalsspel vol op stoom. Goed samenspel zorgde ervoor dat de voorsprong steeds verder werd uitgebouwd: 12-20. De eindstand in de set werd bepaald op 16-29. 

De tweede set werd geen moment spannend. De Nederlandse keepster Claudia ter Wal had in de beginfase een flink aantal reddingen in huis. Oranje scoorden vier tweepunters op rij en liep van 4-6 uit naar 4-12. Verdedigend deden de blokkers goed hun werk, waardoor Roemenië maar tot zeven punten kwam. Aanvallend wist Nederland het net makkelijk te vinden. De set werd gewonnen met 7-20. 

Programma poulefase:
Woensdag 14 juli, 14:00 uur: Nederland-Duitsland Court 2

Beach Heren:

Duitsland-Nederland
De Beach Heren hebben de eerste wedstrijd op het EK na shoot-outs verloren van Duitsland. De Oosterburen begonnen de wedstrijd goed en pakten een voorsprong van drie doelpunten: 6-3. Deze werd al snel uitgebreid naar een verschil van vijf punten: 10-5. Het vizier van Oranje stond in deze eerste set nog niet op scherp waardoor veel kansen werden gemist. Nederland wist twee minuten voor het einde van de set nog dichtbij te komen tot 14-11 maar het was Duitsland dat er met de winst vandoor ging: 18-11. 

In de tweede set ging de ploeg van Bondscoach Danny Baijens beter van start. Mooi samenspel zorgde voor een snelle 2-10 voorsprong. Met een paar goede bloks in de beginfase wist Oranje de tegenstander van het scoren te houden. De voorsprong bleef de hele wedstrijd behouden, halverwege de tweede set stond het 8-14 in het voordeel van Nederland. De winst werd binnengehaald met een eindstand van 14-25. Shoot-outs zorgden voor de beslissing in deze eerste poulewedstrijd. Hierin hield Duitsland het hoofd koel en werden alle vijf de kansen gescoord. Aan Nederlandse kant werden drie shoot-outs gemist. Hierdoor won Duitsland de wedstrijd met 2-1. 

Nederland-Rusland
De tweede EK-wedstrijd verloren de Beach Heren met 2-0 van Rusland. Nederland deed lang goed mee in de wedstrijd, maar in de slotfase waren de Russen effectiever. In de eerste set pakte Nederland knap de voorsprong: 6-10. Oranje had in de beginfase het initiatief, al bleven de Russen continu goed bij. Het ging lang gelijk op. Het kantelmoment kwam bij de stand 16-16. Rusland scoorde twee tweepunters en trok de wedstrijd naar zich toe. Jelmer Schaap verkleinde de achterstand vlak voor tijd, maar kon niet voorkomen dat Rusland er met de setwinst vandoor ging: 23-18. 

De tweede set was qua scoreverloop een kopie van de eerste. In het begin was met name Silas Speckmann op dreef. Met mooie vliegers bracht hij de stand op 6-9. Nederland kon de voorsprong lang vasthouden. In de slotfase gingen de Russen beter met hun kansen om. Ze scoorden drie keer op rij en bogen zo de 14-15 achterstand om in een 20-15 voorsprong. Nederland kwam dit verschil niet meer te boven. Het eindsignaal klonk bij 21-17. 

Programma poulefase:
Woensdag 14 juli, 11:00 uur: Portugal-Nederland Court 3