Dames U19 verzekeren zich van halve finales op het EHF Championship

Dames U19 verzekeren zich van halve finales op het EHF Championship

Voor de Dames U19 stond woensdagavond de derde wedstrijd in de poulefase van het EHF Championship op het programma. Thuisland Noord-Macedonië was de tegenstander voor de ploeg onder leiding van bondscoach Ricardo Clarijs. In de rust keken de dames tegen een 14-12 achterstand aan. In de tweede helft kwam Nederland knap terug en werd de wedstrijd met 25-29 gewonnen. Dankzij deze overwinning plaatst Oranje U19 zich voor de halve finales van het toernooi.

Beide teams begonnen ongeslagen aan de ontmoeting. Nederland wist de eerste twee poulewedstrijden te winnen van Kosovo en Bosnië en Herzegovina. Noord-Macedonië won de eerste wedstrijd van Bosnië en Herzegovina en speelde vervolgens gelijk tegen de Faeröer Eilanden.

Noord-Macedonië nam met drie achtereenvolgende doelpunten de leiding in de wedstrijd. Nederland had het lastig in de beginfase van het duel, meerdere missers en tijdstraffen zorgden na tien minuten voor een 6-2 achterstand. Mede dankzij achtereenvolgende goals van Rianne van Rijnsoever en Jalisha Loy werd de achterstand verkleind tot 10-8. In de laatste minuten van de eerste helft golfde het spel op en neer. Na 30 minuten spelen stond er een ruststand van 14-12 op het scorebord.

Ook in de tweede helft waren het de dames van Noord-Macedonië die als eerste het net wisten te vinden. In de eerste tien minuten bleef de achterstand beperkt tot een marge van twee goals. Na veertien minuten spelen was het Fem Boeters die Nederland voor het eerst in de wedstrijd op gelijke hoogte zette, 20-20. Niet veel later kwamen de dames van Ricardo Clarijs, dankzij een doelpunt van Kim Molenaar, op voorsprong. Belangrijke stops van keepster Senna van Galen, waaronder twee zevenmeters, zorgden ervoor dat het thuisland niet langszij kwam. In de laatste tien minuten van de tweede helft gaf Nederland de voorsprong niet meer weg. De wedstrijd tussen Noord-Macedonië en Nederland eindigde in 25-29.

Dankzij deze comeback blijven de Dames U19 ongeslagen op het EHF Championship en verzekeren zij zich van de halve finales op het toernooi! Morgen, op donderdag 15 juli, spelen de dames om 18:00 uur de laatste wedstrijd in de poulefase tegen de Faeröer Eilanden. De wedstrijd is live te zien op www.ehftv.com